Recept: Sommarens godaste såser och tillbehör till grillat

Grilla är roligt, rökigt och innebär i bästa fall umgänge med familj och vänner en solig dag utomhus. GP:s matskribent Maria Zihammou guidar till kryddor och tillbehör för att skapa en riktigt lyckad grillmiddag.

ANNONS
|
Salsa med grillad tomat och kapris, krämig yoghurtsås med citron och basilika samt örtolja med basilika och citron.
Salsa med grillad tomat och kapris, krämig yoghurtsås med citron och basilika samt örtolja med basilika och citron. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Salsa med grillad tomat och kapris

4 portioner

Min bror Karim är riktigt duktig på att grilla och gör en salsa liknande denna. Här har jag valt att grilla tomaterna men du kan lika gärna kärna ur och finhacka råa tomater. Passar till det mesta, som grillad squash, aubergine, fisk, kyckling och kött.

6 tomater

Olivolja

1 vitlöksklyfta

1/2 rödlök

2 msk kapris

2 msk finhackad bladpersilja

1 tsk flytande honung

1 msk äppelcidervinäger

1/2 citron, pressad saft

Flingsalt och svartpeppar

Dela tomaterna i halvor, gnid in med lite olivolja på båda sidor och grilla över direkt värme tills de mjuknat och fått fin färg. Lägg undan att svalna något.

ANNONS

Skala och finhacka vitlök och rödlök. Finhacka kapris och kärna ur tomaterna och finhacka dem. Lägg ner tomaterna med vitlök, lök, kapris och finhackad persilja, Tillsätt även flytande honung, äppelcidervinäger, citronsaft och några matskedar olivolja, krydda med lite salt och peppar och blanda. Toppa med lite extra olivolja och servera till grillat.

Recept: Krämig yoghurtsås med citron och basilika

4 portioner

Krämiga såser med örter och tjock yoghurt är alltid trevligt att ställa fram till det grillade. Här med fetaost som ger fin sälta. Lika god till det grillade som att inleda grillmiddagen med tillsammans med gott bröd och oliver.

150 g fetaost eller vitost, t ex travnicki

1 vitlöksklyfta

1 kruka basilika

1/2 citron, finrivet skal och pressad saft

2 dl tjock yoghurt

2 msk olivolja

Flingsalt och svartpeppar

Dela osten i mindre bitar med en gaffel. Skala och finhacka vitlöken. Plocka och finhacka basilikan riktigt fint.

Tillsätt finhackad vitlök och basilika i en bunke med finrivet citronskal, pressad citronsaft och tillsätt tjock yoghurt och olivolja. Krydda med lite salt och peppar, tänk på att osten är salt så var sparsam med saltet. Blanda och tillsätt hälften av osten. Rör ner och häll upp i en skål. Toppa med resten av den smulade osten och krydda gärna med lite chiliflakes på toppen.

ANNONS

Recept: Örtolja med basilika och citron

1 flaska

En knallgrön örtolja är nästan ett måste att ha på lut i köket och ringla över det grillade vid bordet. Går även att marinera grönsaker, fisk eller kyckling med. Då kan man lägga till finhackad vitlök om man gillar det, eller finhackad röd chili.

2 dl grovhackade örter, t ex basilika, mynta och bladpersilja

1 tsk finrivet citronskal, helst ekologisk

2 dl solrosolja

Häll ner hackade örter och finrivet citronskal i en mixer. Värm olja i en kastrull till 50 grader. Häll ner oljan med örterna och mixa i en minut. Sila oljan och häll upp i en väl rengjord flaska med lock. Förvara oljan mörkt och svalt.

LÄS MER:Så gör du för att baka gott surdegsbröd – bästa tipsen

Maria Zihammou tipsar om kryddor till grillat

Rose harissa: Testa något nytt. I Nordafrika är harissa en omtyckt krydda att smaksätta allt från couscous till oliver med. Upptäck rose harissa som är en kryddig blandning med chili, torkade rosenblad och lite annat. Finns att köpa i välsorterade köksbutiker och på nätet. Gott till det mesta, om du vill ge det grillade extra mycket smak.

Eget örtsalt: Blanda flingsalt med torkade örter till ett eget örtsalt att ställa fram på bordet. Om du använder torkade örter håller sig saltet längre än om du skulle blanda hackade färska örter som kommer att göra saltet blött. Jag brukar även blanda ned rostad hel fänkål. 1 dl flingsalt, 1 msk rostad hel fänkål (i stekpanna utan fett i ca 1 minut), 2 msk torkade örter t ex rosmarin, persilja och timjan, 1 krm grovmalen svartpeppar. Blanda och förvara i en burk med lock.

Fisk som i Marocko: Det här är riktigt gott till feta fiskar som makrill. Mortla 1 msk spiskummin och blanda med salt och nymald svartpeppar. Gnid in kryddorna med fisken tillsammans med en finhackad vitlöksklyfta och lite olivolja. Dags att grilla. Servera med pressad citron.

Rökig krydda: Rökt paprikapulver ger spännande och mustig smak till feta fiskar som strömming och lax, men är även gott till grönsaker som aubergine och squash, eller till kyckling. Blanda 1 tsk rökt paprikapulver (kryddan har mycket smak, var sparsam för att det inte ska ta överhanden) med lite flingsalt, svartpeppar och malen koriander. Lägg till spiskummin och hackad koriander om du vill. Gnid in det du tänker grilla med kryddblandningen och lite olivolja. Marinera gärna en stund så det får tid att dra åt sig alla smaker.

Grillad lök och massor av persilja.
Grillad lök och massor av persilja. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Grillad lök och massor av persilja

4 portioner

Lök kan vara den mest användbara grönsaken att lägga på grillen. Speciellt när man kan få tag på färsk knipplök som är mild och söt i smaken. Supergott till grillad kyckling i pitabröd, med tomatsalsan eller till grillad halloumi och grönsaker.

1 bunt knipplök eller 3 rödlökar

1 stor bunt bladpersilja

1/2 dl olivolja

1 citron, pressad saft

Flingsalt och svartpeppar

1 tsk sumac (kan uteslutas)

Skär bort blasten och rotfästet, gnid in lökarna i lite olivolja. Grilla över direkt värme tills de fått fin färg och börjat mjukna, men ändå har en rå kärna kvar. Lägg att svalna något.

ANNONS

Plocka och finhacka persilja. Strimla skaften och skär löken i skivor, lägg upp på ett fat eller i en skål med persiljan. Tillsätt olivolja, citronsaft, lite salt och peppar. Blanda och toppa med sumac.

LÄS MER:Tre matiga sallader som ger dig riktig vårkänsla

Grillad kål med brynt smör och pecorino.
Grillad kål med brynt smör och pecorino. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Grillad kål med brynt smör och pecorino

4 portioner

Jag väljer spetskål men man kan även använda färsk vitkål. Kålen sotar jag på grillen tills den fått svarta fläckar och mjuknat lite på ytan, men har en mjuk krispighet kvar i mitten. Det här måste ändå vara kungen av tillbehör till sommarens grillmiddagar.

1 spetskål, ca 500 g

1 msk rapsolja

50 g smör

1 tsk finrivet citronskal

50 g hasselnötter, rostade

50 g pecorino

Svartpeppar och flingsalt

Dela kålen i avlånga klyftor och gnid in med rapsolja. Grilla över direkt värme i några minuter på varje sida, tills kålen mjuknat något och fått fin färg. Lägg upp på ett fat. Bryn smöret tills det doftar nötaktigt och fått en gyllenbrun färg. Smaksätt med finrivet citronskal. Grovhacka nötterna och hyvla osten med en potatisskalare i tunna skivor. Toppa kålen med brynt smör, rostade nötter och hyvlad pecorino. Krydda med nymald svartpeppar och lite salt. Var sparsam med saltet eftersom både smöret och osten är salt.

LÄS MER:Recept på festlig brunch: pannkakor, äggröra och croque madame

Somrig sallad med melon, tomat och fruktig vinägrett.
Somrig sallad med melon, tomat och fruktig vinägrett. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Somrig sallad med melon, tomat och fruktig vinägrett

4 portioner

En mångsidig sallad som har kombinationen av sött, salt och syrligt. Här toppar jag med ett läckert tillbehör: färsk rosmarin som jag rostar i stekpannan i några sekunder. Det ger ett aromatiskt krisp till salladen som sätter i gång alla smaker.

ANNONS

1 klyfta vattenmelon, ca 300 g

250 g cocktailtomater

150 g jordgubbar

2 msk granatäpplevinäger eller vit balsamvinäger

2 msk citronsaft

2 msk olivolja + 2 msk

1 msk flytande honung

Flingsalt och svartpeppar

1 msk grovhackad rosmarin

1 nypa chiliflakes

Serveringstips:

Grillad lax, kyckling, kött, grönsaker, halloumi, fetaost eller tjock yoghurt

Skala och dela melonen i mindre bitar. Dela tomaterna i halvor eller kvartar. Snoppa och dela jordgubbarna i halvor eller kvartar. Lägg ner i en bunke. Blanda vinäger med citronsaft, 2 msk olivolja, honung, salt och peppar. Häll ner i bunken med salladen och blanda runt. Rosta finhackad rosmarin i en stekpanna med olivolja i 30 sekunder. Lägg upp salladen på ett fat eller i en skål. Toppa med rostad rosmarin och lite chiliflakes, servera med valfria tillbehör.

LÄS MER:Tre recept på goda och matiga soppor

GP:s matskribent Maria Zihammou guidar till kryddor och tillbehör för att skapa en riktigt lyckad grillmiddag.
GP:s matskribent Maria Zihammou guidar till kryddor och tillbehör för att skapa en riktigt lyckad grillmiddag. Bild: Stefan Edetoft

LÄS MER:Laga god mat till festen: recept, dryck och dukning

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS