Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Claudio Bresciani / TT
Bild: Claudio Bresciani / TT

Karin Pihl: Vårdpersonal är inte kanonmat

Självklart ska sjukvårdspersonalen försäkras mot covid-19.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

En sjuksköterska förbereder sig på ett långt arbetspass. Eftersom det är brist på utrustning går hon in till patienterna utan fullgott skydd. Andningsmaskerna är slut för länge sedan. Efter några dagar insjuknar hon själv i covid-19. Har hon rätt att få ekonomisk ersättning från arbetsgivaren?

Självklart, tycker de flesta. Sjuksköterskan kan inte vägra att arbeta med hänvisning till att hon är rädd för att smittas. Det räknas som arbetsvägran och kan vara skäl för uppsägning. Att arbetsgivaren tar på sig ansvaret i form av ersättning för inkomstbortfall samt sveda och värk om hon blir smittad på jobbet är därför givet. Särskilt om smittorisken har ökat till följd av bristande skyddsutrustning.

Men det är inte säkert att försäkringen täcker skadan. Fackförbunden inom Offentliganställdas förhandlingsråd, som innefattar de som är anställda inom stat, region och kommuner, kräver att det nya coronaviruset läggs till på listan över sjukdomar som försäkringen täcker.

Vårdpersonal har precis som alla andra rätt att få ersättning för arbetsskada, men covid-19 finns inte med på listan som täcker sjukdomar som TBC, hepatit, polio, pest och mjältbrand. Huruvida försäkringen gäller i fallet med det nya coronaviruset är därför oklart. Vilket inte är så konstigt eftersom viruset är nytt. Men det måste ändras.

Kraven för att bevisa att man smittades på jobbet måste också i det här fallet luckras upp. Om det inte finns något vattentätt bevis för att den anställda smittades på jobbet riskerar han eller hon att bli utan ersättning. Hypotetiskt sett kan ju sjuksköterskan ha blivit smittad på fritiden.

Att hon fick smittan efter att ha vårdat ett stort antal coronasmittade patienter 14 timmar i sträck i flera dagar förefaller dock betydligt mer sannolikt. Visst kan hon ha smittats av att någon i kön på Ica stod för nära, men det går inte att jämföra med den virusexponering hon utsätts för i jobbet. Sådana sannolikhetsbedömningar måste tas med i beräkningarna. Riskerar man sin hälsa på jobbet ska man få ersättning om man drabbas.