Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige ser ut att kunna få en ny regeringskonstellation.  Bild: Christine Olsson
Sverige ser ut att kunna få en ny regeringskonstellation. Bild: Christine Olsson

Håkan Boström: Unga och landsort kan bära högern mot seger

Under det jämna valresultatet finns tydliga väljarströmmar. Vänsterblocket ökar i storstäder medan högerblocket går fram på mindre orter och bland unga.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Valresultatet pekar på ett jämnt utfall mellan blocken, men i skrivande stund ser det faktiskt ut att kunna bli maktskifte i Rosenbad. Jämfört med valresultatet 2018 är det faktiskt ett förvånansvärt statiskt läge mellan de två partigrupperingarna. Mycket har hänt i Sverige de här fyra åren, brottsligheten slår nya mörka rekord, coronapandemin skördade offer och stängde tidvis ned landet, nu går vi snabbt mot ekonomisk kris. Under ytan händer även intressanta saker i väljarkåren.

SVT:s stora vallokalsundersökning ger information om hur olika grupper röstar på de olika partierna. Bland förstagångsväljarna (18-21 år) har hela 58 procent röstat på något av de fyra partierna till höger – en kraftig ökning med hela 11 procentenheter jämfört med valet 2018. Även i gruppen unga vuxna 22-30 år ökar högerblocket, om än mer marginellt med 3 procentenheter.

De äldre väljarna lutar däremot mer åt vänster, främst åt Socialdemokraterna. I den stora ålderskohorten 31-64 år minskar högern med 3 procentenheter. Bland pensionärerna tappar högern två procentenheter.

Sverige ser även ut att fortsätta amerikaniseras politiskt. Borta är den tid då höger-vänsterrösningen tydligt följde klassgränserna. Högersidan går fram bland dem som betecknar sig som arbetare, men tappar bland tjänstemännen. Bland människor som har ett jobb är det i dag inte alls konstigt att rösta höger, oavsett samhällsklass. Låt sedan vara att SD är nyckeln till förändringen medan Moderaterna fortfarande är det naturliga valet för dem som har goda inkomster.

Storstadsväljarna ser enligt den preliminära rösträkningen ut att gå mot vänster – inte minst i Stockholm där nästan 59 procent verkar röstat på Magdalena Andersson med stödpartier. I Göteborg ser samma siffra ut att landa kring 54 procent. I bägge fallen en tydlig ökning jämfört med 2018. Detta alltså samtidigt som vi ser ut att kunna gå mot regeringsskifte. Landsbygden, småorterna, det svenska ”hjärtlandet” som Ebba Busch uttrycker det ser ut att kunna ge borgerligheten segern.