Aleksandra Boscanin om svenska vänstergrupper där politiskt våld är både normaliserat och romantiserat. Bild: AP
Aleksandra Boscanin om svenska vänstergrupper där politiskt våld är både normaliserat och romantiserat. Bild: AP

Svenskarna i Hamburg

I Sverige finns grupper från vänster där politiskt våld är både normaliserat och romantiserat. Grupper som fyller bussar för att delta i protester som de på förhand vet, och hoppas, inte kommer att bli fredliga.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Uppemot 100 000 människor demonstrerade i Hamburg i samband med G20-mötet som hölls där i slutet av förra veckan. Omkring ett tusental personer bedöms ligga bakom de våldsamma kravallerna; där butiker plundrades, bilar brändes och stenar och molotovcocktails kastades mot polisen. Trots att 20 000 poliser – vilket är fler än vad som ingår i hela Sveriges poliskår – var på plats räckte det inte för att avstyra kravallerna. Siffran över antalet poliser som blivit skadade steg för var dag som upploppen pågick och slutade på närmare 500. Det finns flera exempel på hur svenskar ur vänsterextrema grupper planerat att åka till mötet för delta i protesterna.

ANNONS

Bland annat höll Amalthea Bokkafé i Malmö i slutet av april ett informationsmöte om att åka till Hamburg för att protestera. Kaféet – vars namn anspelar på terrordådet mot fartyget Amalthea i Malmö hamn år 1908 – beskriver sig själva som en ”radikal” bokhandel. Tidigare har de arrangerat evenemang tillsammans med vänsterextrema organisationer som Allt åt alla och Antifascistisk aktion.

I det Facebook-event som skapats för mötet postade Amalthea Bokkafé ett inlägg med texten ”Kravall, clown, blockad, protest. I Hamburg kommer det att finnas något för alla smaker!” (25/4), följt av en söklänk till Youtube som numera är fylld av videofilmer från kravallerna. Notera förekomsten av ordet ”kravall” som vittnar om att gruppen inte räds att använda våld. Enligt eventet på Facebook ska 50 personer ha visat intresse för mötet, och 19 uppgett att de skulle komma. Mötet ska, enligt informationen på Facebook, ha skett i samarbete med studieförbundet ABF – som till största del finansieras av bidrag från stat, kommuner och landsting.

Den nybildade organisationen Autonomous Revolutionary Nordic Alliance (ARNA) planerade att skicka iväg tre bussar till Hamburg med ”aktivister” från Norden, enligt en intervju i Fria tidningen (3/7). Det var inom ramen för detta som Amalthea Bokkafé anordnade sitt informationsmöte i april, och de ska ha hållit ytterligare ett i slutet av juni. Enligt ARNA:s Facebooksida ska en buss haft Stockholm som sin avreseort. Denna ska ha blivit helt full, varpå ARNA ordnade en större buss. En annan buss ska ha haft sin utgångspunkt i Skåne.

ANNONS

Även flera medlemmar ur förbundet Allt åt alla planerade att åka till Hamburg för att – för att använda deras egna ord – ”störa” mötet (Sydsvenskan 1/7). Förbundet benämner sig själva som ”revolutionärt” och har av regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism klassats som våldsbejakande vänsterextremister. De anser att våld är en legitim metod för att nå uppsatta mål. Vidare har de gett stöd, både symboliskt och finansiellt, till Revolutionära fronten.

Exakt hur mötet skulle störas ville de inte säga, men för Sydsvenskan berättade de att planerna bland annat involverade att ta sig in i det avspärrade området kring kongresshallen. Med andra ord var det inte heller här tal om fredliga protester.

Mathias Wåg – som var med och grundade vänsterextrema Antifascistisk aktion, som ligger bakom hundratals attentat, samt är en av drivkrafterna bakom Researchgruppen – har bekräftat på Twitter att han var på plats i Hamburg. Där lade han upp en bild från protesterna med texten: "Tack Hamburg för en fantastisk vecka av kamp och gästvänlighet. Nu vidare mot nya äventyr.” (8/7). Ordval som vittnar om att han knappast finner kravallerna särskilt problematiska.

ANNONS

Vilken roll de svenska vänsterextremisterna faktiskt hade i kravallerna är svårt att veta då det varit en omöjlig uppgift för polisen att omhänderta alla som varit delaktiga. Två svenska medborgare blev omhändertagna av polisen i Hamburg, även om misstankarna inte räckte för ett formellt gripande (SR 10/7).

Vad som står klart är att det finns grupper från vänster där politiskt våld är både normaliserat och romantiserat; som fyller bussar för att delta i protester som de på förhand vet, och hoppas, inte kommer att bli fredliga.

Enligt den senaste siffran från Säkerhetspolisen uppgår antalet våldsbejakande extremister från den vänsterautonoma miljön till några hundra. Men antalet personer som anser vänstervåld vara legitimt tycks vara desto större, att bedöma av antalet ”gilla”-markeringar på de vänsterextrema gruppernas Facebook-sidor (även om alla som ”gillat” inte per automatik måste vara sympatisörer): över 7500 bara för Revolutionära fronten.

Senare i höst, närmare bestämt den 17 november, kommer det att hållas ett EU-toppmöte i Göteborg. Föremålet för mötet rör rättvisa jobb – en fråga som sägs ligga den autonoma vänstern nära hjärtat. Hur många bussar med ”aktivister” kommer att skickas hit?

ANNONS