Bild: Ernst Henry photography och Emilio Morenatti
Bild: Ernst Henry photography och Emilio Morenatti

Sonesson: Låt Burka Songs 2.0 bli en kommunal lärdom

Det står alla fritt att föra fram sina åsikter utan att motsatta argument alltid hörs. När offentliga pengar är inblandade i ett arrangemang måste högre krav ställas på åsiktsmångfald. Regissören till Burka Songs 2.0 är dock inte intresserad av att röster mot slöjan ska bjudas in och diskutera filmen.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Göteborgs Stad ställer in den planerade visningen av Burka Songs 2.0 och det efterföljande samtal som skulle ha ägt rum på kulturhuset Blå Stället den 14 mars.På denna ledarsida har vi tidigare framfört kritik mot att endast personer som är för slöja, avfärdar hedersförtryck och betraktar svensk terrorlagstiftning som uttryck för islamofobi skulle bjudas in av kommunen oemotsagda.I synnerhet då Göteborgs Stad i ett pressmeddelande beskrev evenemanget som en kompetenshöjande insats inför Europride i augusti. På kommunens hemsida utmålades dessutom filmvisningen som en aktivitet inom arbetet för mänskliga rättigheter och normkritik.

Ledarsidan förordade inte att filmen och diskussionen skulle avblåsas utan att fler röster om slöjan skulle få delta för ett bredare perspektiv - vilket är rimligt om evenemanget har koppling till offentligt finansierad verksamhet. Regissören Hanna Högstedt var dock inte intresserad av mångfald. Hon hävdar att: ”det blir helt felriktat att komma och kräva att en motståndare till slöjan ska bjudas in”.

ANNONS

Enligt Högstedt skulle det efterföljande samtalet handla om rasistiska strukturer, vithetsprivilegier och islamofobi. Att regissören prioriterar åsiktsmässig enfald är oroande eftersom hon tidigare bjudits in till Göteborgs skolor för att visa Burka Songs 2.0 och diskutera med skolelever.Detta skedde i höstas inom ramen för Göteborgs Konsthalls museilektioner och finansierades med kommunala medel.

Flera skolor nappade på erbjudandet: Schillerska gymnasiet, Hvitfeldtska gymnasiet, Mikael Elias Gymnasium, Göteborgs Folkhögskola, International IT college of Sweden och IHGR.Göteborgs Konsthall uppger att regissören ansvarat för samtalen på egen hand. Enligt konsthallen har cirka 21 000 kronor utbetalats till Högstedt i arvode och detvari samband med Göteborgs Internationella Konstbiennal 2017 man erbjöd regissör Högstedt att delta i programverksamheten riktad mot skolorna.

Temat för biennalen var ”Where do I end and you begin – On secularity”, som berör religionens roll i ett samhälle med en sekulär stat. Inom biennalens verksamhet skedde en filmvisning av Burka Songs 2.0 på Göteborgs Stadsbibliotek den 18 oktober. Högstedt har i sin film intervjuat Fatima Doubakil från Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK) och det var denna person hon skulle ha samtalat med på scen 14 mars.Filmen följdes även 18 oktoberav ett samtal mellan regissören och Doubakil från MMRK.

Som moderator för detta samtal valdes Aftab Sakineh Soltani. Hon har i sociala medier beskyllt ledarskribenten Sakine Madon, riksdagsledamot Amineh Kakabaveh (V) och Sara Mohammad, grundare av Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) för att vara ”ärkeislamofober”. Madon, Kakabaveh och Mohammad har gemensamt att de engagerat sig mot hedersförtryck.

ANNONS

Madon skrev för två år sedan en krönika om att personal på en fristånde förskola i Hisingen bar niqab i tjänsten, den heltäckande dräkten med endast en smal öppning för ögonen. Madon ansåg att det var olämpligt eftersom förskolan enligt läroplanen ska motverka traditionella könsroller. Soltani har i sociala medier anklagat Madon för att gå rasisters ärende med sin text.

Med tanke på att biennalenskonstnärliga tema var just den sekulära staten är det märkligt att ansvariga inte sett till att försvarare av sekulära värderingar faktiskt deltog när Burka Songs 2.0 visats i kommunens regi.Den planerade filmvisningen och efterföljande diskussionen den 14 mars var alltså inte en engångsföreteelse. Sammanhang skapas där man dunkar varandras ryggaråsiktsmässigt på skattebetalarnasbekostnad.

Det är utmärkt att kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Hermansson (S), i ett färskt blogginlägg uttrycker insiktom att kommunala pengar inte kan användas hur som helst. Det står givetvis alla fritt att diskutera, kritisera och föra fram sina åsikter utan att motsattaargument alltid hörs. När det är offentliga pengar inblandade i ett arrangemang måste däremot högre krav ställas på åsiktsmångfald.

ANNONS