Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Putins invasion av Ukraina har lett till ett stort börsfall i Moskva. (AP Photo/Michael Probst)  Bild: Michael Probst
Putins invasion av Ukraina har lett till ett stort börsfall i Moskva. (AP Photo/Michael Probst) Bild: Michael Probst

Adam Cwejman: Sälj dina ryska värdepapper

Tusentals svenskar kan på ett enkelt sätt bidra till de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Rysk ekonomi går på knäna. Centralbanken har över natten fått fördubbla sin styrränta från 9,5 procent till 20 procent. En drastisk åtgärd för att minska risken för hyperinflation. Moskvabörsen har tappat en tredjedel av sitt värde sedan kriget mot Ukraina inleddes. På måndagen öppnas börsen inte ens, rädslan är stor för ytterligare värdeförlust. Dollarn har blivit dubbelt så dyr på bara några dygn, rubelns värde rasar.

Så illa har det aldrig varit under Putins tid vid makten. Inflationen riskerar att skjuta i höjden, rubeln bli värdelös och importen strypas totalt. Samtidigt kan ryskt flyg inte använda europeiskt luftrum.

Värre kan det bli. Och bör bli.

Allt detta skickar nämligen en tydlig signal till Putin, oligarkerna, politiska ledare, militärer och andra i ledande positioner. Omvärlden accepterar inte invasionen av Ukraina. Mot sådan ekonomisk krigföring hjälper inte den krigskassa som den ryska centralbanken samlat på sig.

Europa har här sin chans att dels stödja Ukraina men även visa att man agerar samfällt mot en aggressiv diktatur. Det ekonomiska vapnet är kraftfullt och kommer, oavsett utgången av kriget, spela en roll även om ett halvår eller år. Det är en diplomatisk hävstång som behövs framöver.

Men det kräver uthållighet.

De ekonomiska sanktionerna är en politisk fråga. Likaså målet att långsiktigt kapa energiberoendet av Ryssland. Men allt detta är långt borta från enskilda svenskars möjligheter att påverka.

Det finns dock sätt för gemene man att bidra. Sanktionerna är inte totala. Ryssland har fortfarande omfattande ekonomiska band med Europa. Svenska banker äger ryska värdepapper. Även om banken Avanza gick ut under helgen och förhindrade köp av ryska värdepapper så går det ännu, i skrivande stund, att sälja dem.

Detta gäller trots att den ryska centralbanken, som en desperat åtgärd, nu förhindrar västerländska börsmäklare från att sälja de ryska värdepappren.

Enskilda svenskar kan fortfarande sälja sina Rysslandsfonder. Det är en liten men symbolisk åtgärd: Visa för de svenska bankerna att dessa värdepapper inte är önskade på den svenska marknaden. En liten insats som spelar roll för att ytterligare, på marginalen, sänka den ryska ekonomin.

De flesta svenskar är kund hos någon av storbankerna Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken. Många har kanske innehav i Rysslandsfonder som en del av sitt långsiktiga sparande. Avanza uppger att 12 000 kunder har innehav i de köpstoppade fonderna. Antalet kunder som äger dessa, och andra rysslandsfonder, direkt genom någon av storbankerna lär vara betydligt större.

Det här är inga småsummor. Givetvis spelar det roll om de nu säljer sina innehav. Nästa steg är att svenska banker helt upphör med att hantera ryska värdepapper. Det skulle ytterligare sätta press på rysk ekonomi. Så länge Kreml invaderar ett grannland kommer Rysslands ekonomi strypas. Underskatta inte det ekonomiska vapnet, sälj dina Rysslandsfonder!