När bara rädslan återstår för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna arbetar frenetiskt med att skrämma väljarna med hotet från fascismen. Så gör bara ett parti som gett upp om att skapa entusiasm för den egna politiken.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Morgan Johansson, justitieministern påminde den 30 januari om Hitlers maktövertagande och hur ”De konservativa trodde att de kunde kontrollera honom.” Socialdemokraternas besatthet av nazism är numera så välutvecklad att Johansson inte ens behöver nämna Moderaterna och Sverigedemokraterna: Alla vet vad han menar.

Riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S) ställde på GP:s debattsida den 30/1 frågan om inte Ulf Kristersson hade några problem SD:s abortmotstånd. Som om det ens var en fråga som för Moderaterna var förhandlingsbar eller något SD skulle villkora sitt politiska stöd med.

Socialdemokrater från sidoorganisationen Tro och solidaritet passade på att utnyttja Förintelsens minnesdag till att varna för vad som händer när högern tar hjälp av extrema krafter: ”Historien har lärt oss allt för väl vad den kan leda till” (AB 27/1). På S-närstående Aftonbladets ledarsida hör det numera till vardagen att ömsom skrämma med Trump eller 1930-talet.

ANNONS

Erbjudandet från Socialdemokraterna till väljarna just nu är inte: Detta kan Socialdemokraterna göra för att lösa våra stora samhällsproblem. I stället levereras: Så snabbt kommer det som hände i 1930-talets Tyskland återupprepas om Moderaterna förhandlar med Sverigedemokraterna för att bilda regering efter valet 2022.

I Sverige har tusentals äldre dött på grund av undermåliga sanitets- och arbetsrutiner på äldreboenden under pandemin. Vissa nödvändiga åtgärder som reserestriktioner och uppmaningar att använda ansiktsskydd har tagit ett år att komma på plats.

Restauranger, krogar, nattklubbar, biografer och vissa kategorier av småföretag faller omkull på löpande band. Livsverk går i stöpet på grund av pandemin. Bara i december förlorade 50 000 personer sina jobb i besöksnäringen. Omsättningen är en fjärdedel av vad den var för ett år sedan. En majoritet av bolagen har likviditetsproblem. Arbetslösheten i Sverige är den högsta sedan 1997.

Iskylan i stora delar av Sverige har gjort att elpriserna skjuter i höjden vissa timmar. Kärnreaktorer har stängts och Sverige har tvingats till import av smutsig kolkraft.

Under 2020 ökade skjutningarna med 10 procent från föregående år. 366 på ett år. Totalt dog 47 och 117 skadades. Att ”civila” numera stryker med av misstag eller i vissa fall avsiktligt har blivit allt vanligare.

ANNONS

Varför denna deprimerande uppräkning? Allt detta är sådant som borde vara överst på agendan för en sittande regering. I både ord och handling bör det synas att det är detta som har regeringens totala fokus. Men i stället för extraordinära insatser med att ta fram åtgärder och opinionsbildning som syftar till att skapa hopp ägnar sig ledande socialdemokrater just nu åt politisk skräckteater.

Denna cyniska taktik förklarar också varför abortfrågan - av alla politiska frågor man kan rikta in sig på - har blivit omdebatterad. Inte för att något politiskt parti, ens Sverigedemokraterna, driver någon förändring sakpolitiskt eller ställer skarpa krav inför en eventuell regeringsförhandling. Det är för att Socialdemokraterna hittat ett nytt sätt att skrämma väljarna.

Socialdemokraterna vill inte att nästa valrörelse ska handla om hantering av pandemin, krisberedskap, arbetslösheten, gängvåldet eller elpriserna. Sådant som påverkar svenskars vardag och verklighet.

Det Socialdemokraterna önskar är att valrörelsen ska handla om rädsla, om kampen mellan onda och goda. Hela sektorer, som krog- och besöksnäringen faller framför våra ögon. Men Löfvenregeringen har snart gett upp om varje verklig politisk strid och måste därför fantisera ihop andra politiska konfliktlinjer.

Socialdemokraterna har en stolt politisk tradition av sociala framsteg, tillväxt och politisk pragmatism att falla tillbaka på. Politiska idéer som bygger på hopp, solidaritet och välstånd. Men Socialdemokraterna 2021 är inte lösningarnas och ansvarstagandets parti utan skräckens parti. Så agerar en rörelse som inget längre vill, förutom att behålla makten till varje pris.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS