Enligt Dokus granskning talar moskérörelsen ”Vi mår bra” med dubbla tungor.
Enligt Dokus granskning talar moskérörelsen ”Vi mår bra” med dubbla tungor. Bild: Henrik Montgomery/TT

Naomi Abramowicz: Moskérörelse i Sverige sprider judehat och extremism

En islamistisk rörelse som uttrycker hat mot judar och majoritetssamhället riskerar att få fäste bland unga svenska muslimer. Budskapen på svenska och arabiska skiljer sig åt väsentligt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Vi mår bra. Det är det till synes oskyldiga namnet på den expansiva rörelse som med hjälp av donationer från enskilda och företag verkar för att bygga en moské i varje svensk stad. Den tillhör den salafistiska idéströmningen inom islam som är stark i religiösa diktaturer som Saudiarabien och Qatar.

Just nu planerar organisationen moskébyggen eller restaureringar av moskéer i ett antal städer runtom i Sverige, däribland Uppsala, Falköping, Nybro, Kalmar och Oskarshamn. Enligt egen uppgift har den mer än 6500 medlemmar och har i skrivande stund samlat in hundra miljoner kronor. Dess motto är: ”När flera hjärtan samlas för ett ändamål enas vi”. Det låter ju trevligt. Men nyligen avslöjade Doku, den främsta granskaren av den svenska islamistiska miljön, att ledargestalterna för rörelsen är allt annat än trevliga.

ANNONS

Doku har tagit del av material, som enbart är på arabiska, där företrädare talar om hur de gläds åt döda israeler, där de ber för att fler judar dödas och där de uttalar stöd för Hamas och väpnat jihad. Under en vallfärdsresa till Saudiarabien skanderas: ”Åh Gud, visa oss en svart dag för judarna och förgör judarna”. Flera ledare inom gruppen sprider dessutom grova antisemitiska klipp på sociala medier, bland annat om att Hitler hade rätt och att han borde ha dödat alla judar.

Av Dokus granskning framgår även att donationerna inte nödvändigtvis har givits frivilligt. En av imamerna som är involverad i projektet ska ha hotat arabiska handlare med bojkott om de inte bidrar ekonomiskt. En av de mest framträdande ledarna ägnar sig dessutom åt att hetsa mot svenskar och uppmanar till mobilisering mot Sverige.

Det är skrämmande att en sådan snabbväxande radikal religiös rörelse knappt har granskats av några andra än Doku-journalisten Sofie Löwenmark (Expressen 19/11). En försvårande omständighet är att företrädare för Vi mår bra uttalar helt olika budskap på svenska och arabiska.

Den information som finns på den svenska på hemsidan består mest av praktiska beskrivningar av hur olika byggprojekt fortskrider och hur det går för insamlingarna. Om man tar del av intervjuer som rörelsens företrädare har gjort i traditionella svenska medier, däribland Public Service, uttalas främst en önskan om att få fler bönehus i svenska småstäder. Företrädarna betonar gärna den stora uppslutningen för kampanjen och hur framgångsrik den är. När de talar med lokala medier och Public Service syns inte ett enda spår av judehat, hot eller uppmaningar till jihad, utan det sparas uppenbarligen till en arabisktalande publik.

ANNONS

Vilken är egentligen den tilltänkta publiken? Den riktar sig till svenska muslimer i allmänhet och muslimska barn och unga i synnerhet. Förutom att föreningar som tillhör de lokala moskéerna driver egna koranskolor har moderorganisationen en stark närvaro på sociala medier som Instagram, YouTube och TikTok. En av ledargestalterna har mer än 38 000 följare på TikTok.

Ungdomar är en sårbar grupp som är mottaglig för förenklade och radikala budskap. Om den här typen av rörelse får växa sig starkare, utan diskussion eller vidare granskning, finns en överhängande risk att fler unga värvas och lär sig att hata såväl majoritetssamhället som judar. Och att antisemitismen i Sverige, som har blivit ännu mer framträdande sedan Hamas attack mot Israel, bara fortsätter att tillta i intensitet och styrka. Namnet ”Vi mår bra” kunde inte vara längre från sanningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS