Bawar Ismail: Ibn Rushd har inte tröttnat på turkisk islamism

Samarbetet med en turkiska islamister i Göteborg visar varför studieförbundet inte bör få göteborgarnas skattepengar.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Tidigare i år beslutade Göteborgs stad att neka studieförbundet Ibn Rushd kommunalt bidrag, bland annat på grund av kopplingar till en rad antidemokratiska organisationer. Studieförbundet anser att politikerna ägnat sig åt negativ särbehandling. Sedan dess har vänstertidningen ETC publicerat en artikelserie med syftet att sprida vidare Ibn Rushds offernarrativ. Aktörer som Studieförbundet Vuxenskolan och Amnesty har ryckt ut till organisationens försvar. Till och med Centerpartiet i Göteborg har uttryckt kritik mot beslutet att neka Ibn Rushd tillgång till göteborgarnas skattemedel.

Men det finns goda skäl till varför skattebetalarna inte bör finansiera Ibn Rushd. Ledarsidan har flera gånger uppmärksammat studieförbundets problematiska samrören, däribland samarbetet med den turkiska statens Diyanetmoské i Göteborg. Enligt flera granskningar spionerar Diyanetmoskéer på exilkritiker i Europa.

ANNONS

Ibn Rushd har även finansierat en lokalavdelning i Skåne tillhörande den turkiska islamiströrelsen Milli Görus, vilket Kvällsposten avslöjade 2018. Efter en utredning valde Ibn Rushd att avsluta samarbetet med den turkiska föreningen.

Milli Görus är långt ifrån en god demokratisk aktör. Rörelsens grundare, Necmettin Erbakan, var en antisemitisk ideolog som föraktade västvärlden. I Kvällspostens granskning framkom det att Skåneavdelningens dåvarande ordförande uttryckt sig homofobiskt. I Tyskland är Milli Görus, där rörelsen är som störst, sedan flera år under bevakning av det tyska författningsskyddet. Bara häromåret briserade en rasistisk skandal när en Milli Görus-anknuten imam i Bonn uttryckt sig fientligt mot judar.

LÄS MER: Stryp bidraget till Ibn Rushd

Trots detta tycks Ibn Rushd inte ha kapat banden helt till den turkiska islamiströrelsen. I Göteborg samarbetar nämligen studieförbundet med en kvinnoförening, Lale, som i sociala medier uppvisar en uppenbar koppling till Milli Görus-sfären. Ibn Rushd har bland annat stöttat föreningen genom ersättning för hyreskostnader. När Göteborgs stad granskade Ibn Rushd och dess samarbetsorganisationer hade kommunen inga större anmärkningar på samarbetet med Lale, utöver att en del av verksamheten ägnades åt religiöst arbete. Att kommunen missade Milli Görus-kopplingen är dock inte så konstigt, föreningen går under ett turkiskt namn på Facebook och kommunicerar endast på turkiska.

ANNONS

Följer man föreningens Facebook-sida blir Milli Görus-kopplingen snabbt tydlig. Föreningen Lale uppmanar återkommande sina följare att skänka pengar till den av Milli Görus-rörelsen omhuldade välgörenhetsorganisationen Hasene. Föreningen sprider även vidare flera sidor och inlägg där Milli Görus-rörelsens gröna logga är synlig.

LÄS MER: Ska skattepengar gå till islamism, C?

Kvinnoföreningen hyr dessutom in sig i rörelsens lokala moské i Göteborg, Mevlana Cami. Många av föreningens aktiviteter är därför också förlagda till moskén. På moskéns Facebook-sida återfinns bilder på Necmettin Erbakan och Muslimska brödraskapets grundare Hassan al-Bana. När Mohammed Morsi, tidigare president i Egypten och ledare för Muslimska brödraskapet, dog 2019 bjöd moskén in sina medlemmar till en minnesceremoni för den bortgångne islamistledaren. Att Ibn Rushd stöttar Lale genom ersättning för hyreskostnader innebär i praktiken att moskén är mottagare av skattebetalarnas pengar.

Det står alltså klart att Ibn Rushd fortfarande dras med kopplingar till tveksamma politiska och religiösa rörelser, trots att studieförbundet och dess högljudda bundsförvanter hävdar att organisationen råkat ut för diskriminerande särbehandling. Men samröret med föreningar inom den rasistiska Milli Görus-sfären visar åter igen varför det var bra att Göteborgs stad stoppade studieförbundet från att roffa åt sig göteborgarnas skattepengar.

ANNONS

Detta är Bawar Ismails sista text på ledarsidan. Han går nu vidare till andra uppdrag.

ANNONS