Trångt. Annorlunda lär det inte bli i år heller. 
Trångt. Annorlunda lär det inte bli i år heller. 

Halvtidshumanisterna åker till Frankfurt

Bokförlag protesterar mot Nya Tiders närvaro på Bokmässan i Göteborg. Det är en verkningslös och hycklande hållning, skriver Adam Cwejman

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I oktober, kort efter att Bokmässan i Göteborg avslutats, påbörjas en av världens största bokmässor, Frankfurter buchmesse. Genom åren har många svenska förlag och agenturer deltagit. Bland andra Weyler förlag, Natur och Kultur, Grand Agency samt Bonnierförlagen. Även under höstens mässa kommer Bonnierförlagen och Grand Agency att delta.

På samma mässgolv kommer man även att hitta den tyska tidningen Junge Freiheit. Tidningen har enligt egen utsago deltagit på Frankfurter buchmesse under 25 år.

Tidningen publicerar frekvent högerradikaler som Alain de Benoist och Paul Gottfried. Kända högerextremister, bland andra Götz Kubitschek som sparkades ut från tyska försvarsmakten på grund av sin politiska radikalism, har suttit i redaktionen.

ANNONS

Junge Freiheit har i ett reportage i Die Welt beskrivits som den ”nya högerns” intellektuella moderskepp där konservatism beblandas med åsikter som gränsar till nationalsocialism. Dessa kopplingar förnekar tidskriftens egen redaktör Dieter Stein, man ligger närmare de radikalkonservativa, hävdar han (Welt 31/3). Trots Steins nekande har tidningen vid ett flertal tillfällen publicerat rasistiska och extremnationalistiska artiklar.

Totalt kommer 21 svenska förlag och agenturer att närvara på höstens bokmässa i Frankfurt. Ingen av dessa har yttrat någon kritik mot Junge Freiheits närvaro.

När det kommer till Bokmässan i Göteborg tar kritiken gällande den högextrema tidningen Nya Tiders närvaro däremot inte slut. Ett flertal förlag har de senaste månaderna anslutit sig till de författare som ämnar bojkotta mässan om tidningen bereds plats på mässgolvet.

Förläggaren Svante Weyler uppmanade i en text i DN Bokmässan och dess VD Maria Källsson att avbryta Nya tiders planerade närvaro (DN 26/4). För Weyler var det självklart att Bokmässan måste hantera ”etiska frågor självständigt” och inte förlita sig på juridiska definitioner huruvida Nya Tider begått brott.

Bonnierförlagen förde enligt uppgift från Expressen en ”intensiv dialog” med Bokmässan. De vill, enligt vd:n Håkan Rudels, inte ha Nya tider på plats. Rudels ville inte ställa in Bonnierförlagens deltagande på mässan men han uteslöt inte att det beslutet kunde omprövas. Även om Bonnierförlagen skulle delta på mässan kunde det få konsekvenser för hur de ”agerar” på mässan (Expressen 19/4).

ANNONS

Litteratur- och filmagenturen Grand Agency har valt att inte delta på bokmässan i Göteborg. ”Det här är vårt sätt att säga nej till normaliseringen av idéer och handlingar som strider mot de mänskliga rättigheterna”, sade företagets vd Lena Stjärnström till Svensk bokhandel (SVB 24/4).

Har Bonnierförlagen fört en intensiv dialog med samma mässa? Och när kommer beslutet från Lena Stjärnström och Grand Agency att ställa in höstens närvaro på Frankfurtmässan?

Att tunga svenska förlag år efter år delat mässgolv med Junge Freiheit måste ju – med Stjärnströms ord - inneburit att man konsekvent ”normaliserat idéer” som ”strider mot de mänskliga rättigheterna”. Hur annars ska tystnaden kring denna tidnings närvaro förklaras?

Halvtidshumanisterna i den svenska kulturvärlden kan staplas på hög. De har givetvis aldrig bojkottat, protesterat eller fört intensiva dialoger med Bokmässan i Göteborg om radikala Imam Ali Islamic Center som bjudit in föreläsare som vill avrätta homosexuella. Aldrig har man invänt mot att trotskistiska Pathfinder press närvarat. Ett förlag som gjort det till en vana att publicera böcker som hyllar den kubanska diktaturen.Flatheten inför förekomsten av dessa åsikter är minst lika märklig som tystnaden inför Junge Freihets deltagande på bokmässan i Frankfurt.

Vill man, vilket borde vara självklart för varje humanist, motarbeta högerextremism, radikal religiös fundamentalism och vänsterextremism gör man det givetvis inte med bojkotter av viktiga arenor och arrangemang där dessa strömningar dyker upp. Man deltar och erbjuder något annat. ”Man ska aldrig hota med att lämna, man ska hota med att stanna kvar” som PO Enquist förklarade i ett samtal med Åsa Linderborg (AB 29/5).

ANNONS

Den enda anständiga hållningen kulturvärlden borde anta i förhållande till Bokmässan är också den som Åsa Linderborg förfäktar: Ta tjuren vid hornen. Delta, debattera och ta plats, sluta upp med att i demokratins namn försöka kväva det fria ordet. Det går uppenbarligen så väl för de svenska bokförlagen som åker till Frankfurt, varför skulle det inte gå i Göteborg?

Vi borde vara oroliga, men inte främst över att Nya Tider kommer stå inträngda i någon usel monter på Bokmässan, utan för att så lite krävs för att få de som utnämnt sig till det fria ordets försvarare att lämna walk-over. Utöver förlagen har två hundra författare skrivit under ett upprop där de väljer att bojkotta mässan om Nya Tider närvarar. Vill förlagen och författarna ändå fortsätta med sina protester borde de åtminstone vara konsekventa och börja bojkotta mässan i Frankfurt. Allt annat vore hyckleri.

ANNONS