Tidigare talmannen Urban Ahlin (S) tar fortfarande del av inkomstgarantin, trots att han numera jobbar som ambassadör i Kanada.
Tidigare talmannen Urban Ahlin (S) tar fortfarande del av inkomstgarantin, trots att han numera jobbar som ambassadör i Kanada. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Giriga politiker urholkar förtroendet för folkvalda

När politiker fifflar med riksdagens ersättningsregler måste kontrollmekanismerna skärpas.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Att avslöja politikers fiffel med pengar är en uppskattad genre inom pressen. Trots att det är en återkommande följetong tycks svenska politiker inte lära sig av tidigare skandaler. 2019 avslöjade Aftonbladet att flera riksdagsledamöter fuskat med riksdagens ersättningsregler. En ledamot hade exempelvis låtit skattebetalarna stå för semesterboende, och en annan hade fått ersättning för en rad bilresor som aldrig körts.

Tidigare i somras avslöjade även SVT:s Uppdrag granskning att några ledamöter fuskar med riksdagens regelverk för bostäder. Skatteutskottets tidigare ordförande, socialdemokraten Jörgen Hellman (han avgick efter SVT:s granskning), har exempelvis fått 700 000 kronor i ersättning då han hävdat att han bor mer än fem mil bort från riksdagen. Hans folkbokföringsadress ledde till en väldigt nedgången stuga utan något godkänt avlopp.

ANNONS

Uppdrag granskning avslöjade även bostadstrixande hos moderaten Helena Bouveng. I flera år har hon varit folkbokförd i småländska Vetlanda, vilket gett henne rätt till en övernattningslägenhet i Stockholm. Det är helt i enlighet med riksdagens bostadsregler för ledamöter. Men sedan några år tillbaka ska hon ha köpt ett hus på Värmdö, vilket inte uppfyller kravet på att ens permanenta bostad ska vara mer än 50 kilometer bort från riksdagen.

Men det är inte bara nuvarande riksdagsledamöter som visar sig vara pengagiriga. Otaliga har granskningarna varit genom åren som kartlagt tidigare riksdagsledamöter som lever på den så kallade inkomstgarantin. För de flesta har det säkert varit ett nödvändigt omställningsstöd under jakten på nya jobbmöjligheter. Men vad som är tänkt att vara en tillfällig ersättning tycks missbrukas av vissa ex-politiker.

När DN:s Hanne Kjöller beslutade sig för att följa upp några av de tidigare riksdagsledamöter som figurerat i kartläggningar av politiker som lever på inkomstgaranti framkom flera pinsamma exempel på hur systemet utnyttjas.

Socialdemokraten Urban Ahlin, numera Sveriges ambassadör i Kanada, tog i maj månad ut cirka 34 500 kronor i omställningsstöd. Varför kan en välbetald ambassadör mjölka systemet på det viset?

En annan bidragssugen ex-politiker är Rossana Dinamarca (V) som bara i maj månad kunde plocka ut över 50 000 kronor. Samtidigt har hon pluggat juridik och inte tagit något studielån. Däremot har det inte stoppat henne från att utnyttja slopandet av fribeloppet under pandemin för att dessutom endast söka studiebidraget från CSN. Det feta omställningsbidraget från riksdagen räckte inte till, eller?

ANNONS

Sittande riksdagsledamöter som trixar med ersättningar och övernattningsbostäder. Ex-politiker som fortsätter roffa åt sig skattebetalarnas pengar långt efter att de lämnat riksdagen. Detta urholkar givetvis allmänhetens förtroende för våra politiker.

Regelverket för inkomstgarantin har förvisso skärpts för alla de som blivit invalda i riksdagen efter 2014. Numera kan de bara uppbringa avgångsförmåner i högst två år. Men ersättningen uppgår till 85 procent av riksdagsarvodet, ett arvode som i dag ligger över 70 000 kronor. Nog finns det utrymme att skruva till reglerna ännu mer. Likaså när det kommer till riksdagens ersättningsregler för diverse utlägg och bostäder. När politiker trixar och fifflar måste kontrollmekanismerna skärpas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS