Adam Cwejman: Generation Greta är död, även i Norge

Vuxengenerationen har med sin präktiga progressivitet blivit lika mossig som den samhällselit som 1968-generationen revolterade emot.

ANNONS

Jag tror inte att vår politik fungerar, den hjälper inte människor. Det var hårda ord från borgmästaren i norska Skie efter att socialdemokratiska Arbeiderpartiet häromveckan gjorde ett katastrofval.

Men så är också den sittande norska vänsterregeringen ledd av Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støhre ruskigt impopulär. Därför förvånade inte högerns framgångar i det nyligen avklarade valet till kommuner och regioner.

Förändringen var ännu större i skolvalet. Här går att skönja något som påminner om det som skedde i det svenska skolvalet som ägde rum för ett år sedan: Vänstern backar kraftigt och om de unga i Norge fick bestämma skulle högern enkelt få egen majoritet.

ANNONS

Høyre och Fremskrittspartiet gick kraftigt fram. Både Arbeiderpartiet och Miljöpartiet de Grønne minskade. I det senare fallet handlar det om en halvering av rösterna från föregående val. Ordföranden för Høyres ungdomsförbund Ola Svenneby deklarerade på valvakan att ”jeg tror iallfall vi kan erklære generasjon Greta Thunberg død”.

Stödet för De Grønne bland norska skolungdomar är nu nere på 3,8 procent. Detta i en tid då klimatfrågan ofta toppar nyhetsrapporteringen och är högt prioriterad av både politiker och näringsliv.

Samtidigt finns det gott om aktivister som gör vad de kan för att blockera vägar, protestera mot flygplatser och hälla färg över konstverk. Tonen från aktivister såväl som nyhetsrapportering är ofta mörk. Jorden håller på att gå under och framtida generationer med den. De unga i Norge ser och hör detta samt belönar det enda renodlat ”gröna” partiet med lite stöd i marginalen.

Vad är det som händer?

Förklaringarna kommer i Norge sannolikt vara de samma som i Sverige: De vet inte sitt eget bästa. Unga manipuleras på Tiktok och andra sociala medier. Denna sorts förklaringar är ett annat sätt att säga: Vi tycker inte om vad som sker och vill helst inte inse att det säger något väsentligt om människors preferenser eller om vårt samhälle.

ANNONS

Så vi bortförklarar deras val med att människor är lurade eller korkade. Precis så brukar det låta i svensk offentlighet när exempelvis stödet för Sverigedemokraterna ska förklaras. I stället för att söka djupare kulturella förklaringar eller ledtrådar i samhällsutvecklingen så sluter man sig alltför ofta till slutsatsen att människors val inte är rationella.

Men de ungas politiska preferenser säger något viktigt om vår samtid. Vuxenvärlden är inte sällan moraliserande, dömande och tvärsäker gällande vad som är gott och ont, progressivt eller reaktionärt. Vuxengenerationen har med sin präktiga progressivitet blivit lika mossig som den samhällselit som 1968-generationen revolterade emot.

Stödet till högern grundar sig inte enbart på att borgerliga idéer på egen hand skulle vara så förträffliga – det beror också på att vänstern har blivit ”etablissemanget” och därför ska revolteras emot. Unga på gränsen till myndighetsålder i vår tid tycks ha lämnat skammen av att ”tycka fel” bakom sig. Det är ett sundhetstecken i en tid präglad av ängslighet och rädslan för att göra fel.

Anmäl dig till Adams nyhetsbrev

Varför pratar vi om det vi pratar om? GP:s Adam Cwejman omvärldsbevakar och delar det som fått honom att tänka till.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS