Boscanin: Låt dem inte komma undan

Regeringen har genom sin inkompetens allvarligt hotat hela landets säkerhet och försöker nu komma undan med det. Det ska den inte få göra.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

IT-läckan på Transportstyrelsen är en skandal avbibliska proportioner. Sedan tidigare är det känt att det handlar om känsliga uppgifter – däribland sådana om fysisk och psykisk hälsa – om miljontals körkortsinnehavare och personer somansökt om körkortstillstånd, samt uppgifter om svensk infrastruktur.

Nu har det visat sig vara ännu värre. Läckan röralltsom funnits i Transportstyrelsens databas. Även belastningsregistret och polisens register över misstänkta har läckt. Så även hemadresser till svenska stridspiloter med civila flygcertifikat. Och hela det militära fordonsregistret. Det behöver knappast sägas hur allvarligt det är.

Sådant här ska inte kunna ske under några som helst omständigheter. Men om det väl har skett måste nödvändiga åtgärder vidtasgenast. Inte imorgon, utan nu. Så har inte varit fallet.

ANNONS

Det har även visat sig att regeringen känt till detta sedan i början av år 2016, då Säpo inledde sin förundersökning. Då ska inrikesminister Anders Ygeman (S) som är ansvarig för Säkerhetspolisen fått information om de misstänka bristerna i myndigheten. Att han ska ha hållitinformationen för sig självi över ett år ter sig osannolikt,varförman kan tänka sig att fler statsråd har haft vetskap om händelsen under en längre tid.

Trots att det alltså gått ett och halvt år sedan regeringen fick kännedom om läckan – och trots att infrastrukturminister Anna Johansson (S) under torsdagen sade att regeringen har läget under kontroll – så kommer obehörig personalatthadirekttillgång till känsliga uppgifter ända fram till årsskiftet.

Det här handlar inte om att några tjänstemän på en myndighet har klantat sig. Det handlar om att regeringen genom sin inkompetens allvarligt har hotat – och fortsatt hotar – hela landets säkerhet och nu försöker komma undan med det. Det ska deninte få göra.Var är oppositionen?

ANNONS