Svensk scenkonsts ordförande om KD:s utspel: ”Okunskap”

Ordförande för Svensk scenkonst fördömer KD:s politiska utspel att strypa stödet till Folkteatern. Styrelsen saknar dock mandat att avsätta sin nyinvalda ledamot Conny Brännberg (KD).
– Resonemanget bygger på okunskap. För oss är det ingen tvekan: Vi stödjer Folkteatern till hundra procent i den här situationen, säger Birgitta Svendén.

ANNONS
|

13 juni kunde GP berätta att Kristdemokraterna vill ta bort stödet till Folkteatern i den regionala budgeten för 2024, tillsammans med M och SD.

Tidigare har KD i många år varit positiva till Folkteaterns årliga regionala stöd, som för närvarande uppgår till 62 miljoner. I höstas förordade partiet dock i sin tilläggsbudget en halvering av stödet. Att de nu tar steget fullt ut och vill strypa allt stöd till Folkteatern, som får både sitt anslag och sitt uppdrag från Västra Götalandsregionen, har väckt starka reaktioner.

Birgitta Svendén, ordförande för Svensk scenkonst, sällar sig nu till dem som kritiserar KD:s politiska utspel. Hon betonar att bransch- och arbetsgivarorganisationen backar Folkteatern helt och hållet i den uppkomna situationen.

ANNONS

– För oss är det ingen tvekan: vi ger hundra procent av vårt stöd till Folkteatern, vars verksamhet är en viktig del av landets teaterutbud. Att dra in stödet till dem skulle påverka all den samverkan de har med andra teaterorganisationer, säger hon.

Brännberg kvar i styrelsen för Svensk scenkonst

En av dem som står bakom det nya budgetförslaget är Conny Brännberg (KD), förste vice ordförande för regionfullmäktige och ledamot i regionens kulturnämnd. Han sitter även i styrelsen för Svensk scenkonst sedan i april – där en av de medlemmar han ska företräda är just Folkteatern. Och så lär det förbli.

– Vi har diskuterat frågan i vårt arbetsutskott och kommit fram till att vi har stadgar som vi måste hålla oss till, säger Birgitta Svendén.

Styrelsen har enligt henne varken möjlighet att tillsätta eller avsätta ledamöter. Nya ledamöter väljs in på två år genom en demokratisk process där medlemmarna röstar utifrån valnämndens förslag.

Att en ledamot ändå vill strypa Folkteaterns anslag – hur lämpligt är det?

– Jag kan inte säga mer än att vi har det här förfaringssättet, och inte kan avsätta någon ledamot. Men det är olyckligt att KD nu förespråkar nedskärning av anslagen, svarar Birgitta Svendén.

Hon hade hoppats att partiet skulle stå upp mot M och SD och haft kvar sin ursprungliga uppfattning angående Folkteatern, säger hon.

ANNONS

– Men nu bränner det till ordentligt på den flanken och det ser ut som att de tre partierna behöver varandras stöd.

Birgitta Svendén om argumentationen: ”haltar betänkligt”

I ett tidigare mejl till GP lyfter Svendén fram Folkteaterns höga konstnärliga kompetens och att de bidrar till arbetstillfällen i regionen – och därmed till scenkonstens kompetensförsörjning.

”Att kravet på ökad egenfinansiering nu politiskt används som ett skäl för nedläggning av verksamheten tolkar vi som okunskap. Att jämföra Folkteaterns 300 publikplatser med Göteborgsoperans 1200 haltar betänkligt”, skriver hon.

Kallar du en ledamot i din styrelse okunnig?

– Nej det jag säger är att det är tre partier som grundar sin argumentation på okunskap, exempelvis då man jämför Folkteatern med Göteborgsoperan, svarar Birgitta Svendén.

Conny Brännberg ser själv inget problem med sitt nya styrelseuppdrag.

”Nej, jag kan absolut sitta kvar. Jag tror ju på scenkonstens framtid. Jag har jobbat länge med frågor om finansiering av scenkonst och materiella rättigheter och tror att jag har en del att tillföra”, sa han till GP 13 juni.

LÄS MER:KD vill strypa stödet till Folkteatern

LÄS MER:Folkteaterns Frida Röhl om KD:s budgetbeslut: ”Oväntat aggressivt”

LÄS MER:Spela för livet, Folkteatern!

LÄS MER:Hur kan politikerna inte fatta vilken skatt Folkteatern är?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS