Folkteaterns Frida Röhl om KD:s budgetbeslut: ”Oväntat aggressivt”

KD vill inte längre stödja Folkteatern ekonomiskt. Frida Röhl, konstnärlig ledare för teatern, kallar partiets utspel ”chockartat och oväntat aggressivt”.
– Det känns som att vi blir ett symboliskt slagträ för politisk retorik. Det är djupt opassande och osmakligt, säger hon.

ANNONS
|

Inför omröstningen i regionfullmäktige 13 juni om budgeten för 2024 har KD intagit en ny hållning. De vill nu inte längre stödja Folkteatern i Göteborg, något GP rapporterat om.

För Frida Röhl, konstnärlig ledare för Folkteatern sedan 2014, kom KD:s nya budgetbeslut som något av en chock:

– Det känns oväntat aggressivt jag har lite svårt att förstå varför. Dessutom är det en väldigt konstig tajming, säger hon och förtydligar:

– Vi har precis haft en jättefin säsong med succéer som ”Skönheten i kaos” och ”K” som vi just varit uppe och spelat på Scenkonstbiennalen i Stockholm. Vi upplever att det finns ett massivt stöd för Folkteatern och vår konstnärliga verksamhet.

ANNONS

Tusentals göteborgare skrev på för att rädda Folkteatern

Hon lyfter också fram de drygt 15 000 namnunderskrifter som samlades in till stöd för Folkteatern i december då teatern hotades med vräkning. Hyresvärden krävde då att festandet på restaurang Folk, teaterns foajébar, skulle upphöra. Tidigare hade de också aviserat en kraftfull hyreshöjning.

Frida Röhl vänder sig nu mot att Folkteatern i allt högre utsträckning tycks bli ett ”symboliskt slagträ” för politisk retorik.

– Det är djupt opassande och osmakligt av kulturpolitiker att ägna sig åt det, säger hon och syftar bland annat på Conny Brännberg (KD).

Fram till årsskiftet var han ordförande för regionens kulturnämnd där han fortfarande sitter med. I slutet av april blev han också invald i bransch- och arbetsgivarorganisation Svensk scenkonsts styrelse.

– Att han sitter i styrelsen för den organisation som är tänkt att försvara oss är oetiskt och djupt problematiskt, kommenterar Frida Röhl.

– Tanken att en ledamot där samtidigt kan sitta och jobba mot hela vår verksamhet blir obehaglig.

Conny Brännberg ser inte själv några problem med sitt nya styrelseuppdrag:

"Jag har jobbat länge med frågor om finansiering av scenkonst och materiella rättigheter och tror att jag har en hel del att tillföra." sa han till GP på tisdagen.

Frida Röhl: ”Det är ett sätt att friskriva sig ansvar”

Kristdemokraternas argumentet om att Folkteatern inte når hela regionen ger Frida Röhl inte heller mycket för.

ANNONS

– Vi turnerar varje år i regionen i samarbete med Riksteatern, har samarbete med Skövde högskola och så vidare. Vi blir gärna en riksteater för hela regionen, men att turnera är en stor apparat och då behöver vi mer resurser än vi har idag.

Hur orolig är du för Folkteaterns framtida finansiering?

– Mindre scener kan inte mäta sig med exempelvis Göteborgsoperan. Nu sitter politikerna där och räknar och mäter kvantitet istället för kvalitet. Det är ett sätt att friskriva sig från ansvar och på sikt underminera hela teaterväsendet. Det är anmärkningsvärt, säger hon.

Hon vänder sig också mot att Conny Brännberg (KD), när han försvarar budgetbeslutet, ställer verksamheter mot varandra, exempelvis hälso- och sjukvård mot teater.

– Vården är självklart viktig, det tycker jag också, liksom pensionärernas villkor, att bekämpa skjutningar och så vidare. Samtidigt är jag helt övertygad om att kulturen kan bidra till att förbättra samhället och människors mående.

Västra Götalandsregionen har i snart 25 år, sedan skatteväxlingen 1999, ansvarat för Folkteaterns finansiering. Teatern får ett årligt regionalt stöd för att kunna bedriva sin verksamhet, ett belopp som för närvarande uppgår till 62 miljoner kronor.

LÄS MER:KD vill strypa stödet till Folkteatern

LÄS MER:Folkets hus ifrågasätter Folkteaterns regionstöd

LÄS MER:Hyresvärden vill stoppa festen på Folk – annars vräks Folkteatern

LÄS MER:Hyreschock hotar Folkteaterns existens vid nästa förhandling

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS