KD vill strypa stödet till Folkteatern

Kristdemokraterna vill inte längre stödja Folkteatern. I sitt nya budgetutspel är partiet nu enigt med M och SD.
– Det är väldigt cyniskt att välja ut en teater man vill lägga ner, säger Alex Bergström (S) ordförande i regionens kulturnämnd.

ANNONS
|

Regionfullmäktige väntas på tisdag besluta om regionens budget för 2024.

Kristdemokraterna sticker ut genom att i sitt nya budgetförslag vilja avskaffa stödet till Folkteatern i Göteborg. Därmed har partiet för första gången samma inställning som Moderaterna och Sverigedemokraterna i frågan.

”Tidigare försök att öka besöksintäkterna har gått i stå och situationen är inte längre hållbar. Sett ur skattebetalarnas perspektiv är det inte rätt att så pass mycket medel riktas till en verksamhet som endast få tar del av. Kristdemokraterna vill därför skyndsamt dra bort regionens ekonomiska stöd till Folkteatern i Göteborg”, skriver partiet bland annat i sitt budgetförslag.

– Vi har tagit ett stort ansvar i många år, men nu bjuder vi in någon annan aktör att ta det ansvaret, säger Conny Brännberg (KD) tidigare ordförande för regionens kulturnämnd.

ANNONS

Alex Bergström (S) ”Det är väldigt cyniskt”

Så sent som i höstas förordade KD på regional nivå i sin tilläggsbudget en halvering av stödet till Folkteatern. Nu tar de steget fullt ut genom att vilja slopa allt stöd.

– I den prioritering vi gör rent övergripande så är det hälso- och sjukvården vi vill värna om, och då får en del annat stå tillbaka, argumenterar Conny Brännberg.

Han poängterar att regionen redan satsar mycket på scenkonst och att Göteborg har ett rikt teaterliv.

– Vi är ägare till Göteborgssymfonikerna och Göteborgsoperan som vi tar fullt ansvar för. Är det rimligt att regionen ska vara finansiär också till en verksamhet som vi inte äger? Vi har kommit fram till att vi tydligt tillsammans med M vill säga nej.

Hans förhoppning är nu att styrelsen för föreningsägda Folkteatern ska hitta en annan finansieringsmodell. Samtidigt har han själv dragit slutsatsen att ”det finns ingen extern finansieringsmodell”.

Alex Bergström (S), nuvarande ordförande för regionens kulturnämnd, är kritisk till KD:s nya hållning.

– Det är väldigt cyniskt att välja ut en teater man vill lägga ner, säger han.

– KD väljer nu att likställa sig med SD och M, som i många oppositionsbudgetar lagt fram detta förslag. Att KD gör det samma kan jag bara beklaga. Då ser de inte det värde som Folkteatern utgör.

ANNONS

Sture Carlsson: ”Ytterst anmärkningsvärt”

Han menar att Folkteatern är en del i ett organiskt system av teatrar i Göteborg.

– Jag hoppas att KD förstår att om Folkteatern släcker ner, då påverkar det ju också de andra teatrarna. Det är en växelverkan.

För Alex Bergström är det också egendomligt att företrädare för tre regionala partier nu pekar ut en enda gemensam kulturinstitution de vill lägga ner, i stället för att vilja fördela nedskärningarna och hyvla lite i flera kulturverksamheter.

Sture Carlsson, med ett förflutet bland annat som tf kulturchef för Västra Götalandsregionen, konserthuschef och tf vd för Göteborgs stadsteater och Folkteatern, är inne på samma spår. Även han riktar stark kritik mot KD:s nya inställning.

– Jag tycker att det är ytterst anmärkningsvärt att man agerar på det här sättet. Om det här förslaget skulle bli verklighet är det ett paradigmskifte, och här finns all anledning att höja ett varningens finger.

Att peka ut en enskild teater och dess beläggningsgrad, likställer han med att lyfta fram missnöje med personal eller repertoar, för att sedan motivera nedläggning av en specifik kulturinstitution.

– Jag kan inte påminna mig att någon tidigare på liknande sätt föreslagit att en enstaka institution ska läggas ner på det här sättet.

ANNONS

Sitter med i Svensk scenkonsts styrelse – kritiseras

Han har också svårt att förstå hur Conny Brännberg (KD) kan sitta kvar i Svensk scenkonsts styrelse.

Så sent som 26 april i år valdes Brännberg in som ny ledamot i bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst, vars uppdrag är att företräda sina medlemmar. En av dessa medlemmar är just Folkteatern.

– Vart ska de nu vända sig om de får problem? Jag tycker att det här är djupt oetiskt, säger Sture Carlsson och syftar till att Conny Brännberg dels tackat ja till styrelseuppdraget och samtidigt ansluter sig till den nya KD-linjen: att strypa Folkteaterns finansiering.

Själv ser Conny Brännberg inget problem med sitt nya styrelseuppdrag:

– Nej jag kan absolut sitta kvar, och jag tror ju på scenkonstens framtid. Jag har jobbat länge med frågor om finansiering av scenkonst och materiella rättigheter och tror att jag har en hel del att tillföra. Sedan är det ju alltid det här med delarna och helheten. Det blir bara tuffare och tuffare att finansiera kultur.

Centerpartiet anser i sitt budgetförslag att Folkteatern med flera kulturinstitutioner framöver bör sträva efter högre självfinansieringsgrad.

– Liberalerna är inte inne på M och KD:s linje, inte heller SD:s, utan vill freda kulturen och Folkteatern, säger Pär Lundqvist (L) ledamot i regionfullmäktige.

ANNONS

Eftersom det rödgröna styret vill behålla stödet till Folkteatern lutar det ändå mot att oppositionen förslag denna gång inte går igenom.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS