Lis Hellström Sveningson: Spela för livet, Folkteatern!

I december förra året hotades Folkteatern av höjd hyra. Nu vill KD, M och SD dra in stödet från regionen. Därmed är existensen för en viktig aktör i Göteborgs teaterliv hotad, skriver Lis Hellström Sveningson.

ANNONS
|

"Hur ska det gå för Folkteatern?" undrade jag i en kommentar för ett halvår sedan (GP 19/12 2022). Då var hotande hyreshöjningar den akuta frågan. Nu är läget än mer ansträngt, till den aktuella förhandlingen i Västra Götalandsregionens fullmäktige om budgeten för 2024 kommer nämligen Kristdemokraterna med förslaget att regionens ekonomiska stöd till Folkteatern skyndsamt ska dras bort, vilket ansluter till Moderaternas och Sverigedemokraternas linje.

Folkteatern startade för över 70 år sedan som en folkrörelseägd och -stödd teater. Förändrade tider har även satt spår i organisationen. Teatern har idag en ställning jämförbar med landets regionteatrar och därmed också bärande ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen.

ANNONS

I Göteborgs och regionens kulturliv är Folkteatern en viktig aktör, en röst som utmanar och kompletterar andra. Inte bara konstnärligt och inte bara de stora institutionerna, Folkteatern bistår med sina resurser även det fria scenkonstlivet. Ofta förekommande tack i programblad och kringinformation bär tydliga vittnesmål.

Det är förödande lätt att med ett penndrag lägga ner en etablerad verksamhet, det må vara en förskola eller en teater, men att starta en ny är förenat med stora mängder arbete och kostnader.

Kulturen i Sverige är på många sätt i kris, trots att en ström av rapporter lyfter fram kulturens betydelse för samhällsutvecklingen. För Folkteatern hotas nu själva existensen.

Att som KD prata om att bjuda in en annan aktör som finansiär av verksamheten, tror inte ens partiets företrädare själva på. Folkteatern hör sedan länge till den offentligt finansierade kulturen och att den ifrågasätts är illavarslande. Det är förödande lätt att med ett penndrag lägga ner en etablerad verksamhet, det må vara en förskola eller en teater, men att starta en ny är förenat med stora mängder arbete och kostnader.

Att ställa teater mot vårdplatser var en retorik som jag hörde ibland på 1970-talet, under uppbyggnaden av landets regionteatrar. Uttalandena kom från kulturokunniga politiker. Idag känns det ovärdigt att KD:s Conny Brännberg, som varit ordförande i regionens kulturnämnd under flera år då Västra Götalandsregionen framhållits för satsningar på kultur, säger att stödet till Folkteatern slopas för att partiet vill värna om hälso- och sjukvården.

ANNONS

I morgonens direktsändning från regionens fullmäktigemöte hör jag en diskussion om kostnaderna för vårdens administration och organisation. Det torde finnas pengar att spara på andra håll än att strypa en viktig del av regionens scenkonst.

Till Folkteatern säger jag: Spela för livet!

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Folkteaterns Frida Röhl om KD:s budgetbeslut: ”Oväntat aggressivt”

LÄS MER:Folkteatern har en lång historia av kriser

LÄS MER:Ett kulturliv uppstår inte ur tomma intet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS