Lyra Ekström Lindbäck med sin Augustnominerade roman ”Moral”.
Lyra Ekström Lindbäck med sin Augustnominerade roman ”Moral”. Bild: Andreas Sundbom

Jenny Högström: Saknade vi lägereldarna i år?

Är årets Augustjury lika sömnig som Björn Werner? Jenny Högström kommenterar årets Augustprisnomineringar i den skönlitterära klassen.

ANNONS
|

Så var de då här, årets Augustprisnomineringar.

Och förutom Jonas Hassen Khemiris fina romanroman ”Systrarna”, befolkad av idel kantstötta antihjältar, som jag ändå var bombsäker på, prickade jag faktiskt inte in ett enda rätt.

I stället hade jag med sedvanlig fingertoppskänsla avfärdat flera stycken: Inte kan väl Andrev Walden bli nominerad ändå, sa jag till en kollega på lunchen. (Jo han skriver väl fint – men inte så fint.) Och Sami Saids ”Satansviskningar”, nej inte tillräckligt bra, skrev jag tvärsäkert till en kompis. För en Said utan humor, vad är egentligen poängen?

ANNONS

Och kom det verkligen inga diktsamlingar som var tillräckligt bra i år eller är årets jury lika sömnig som Björn Werner? För inte en endaste en är nominerad. Ändå utkom nya böcker av såväl Johan Jönson som Anna Hallberg, Jörgen Lind, Fredrik Nyberg, Ida Börjel, Judith Kiros, Madeleine Gustavsson, UKON och Aya Kanbar.

Det brukar sägas att den där diktnomineringen är pliktskyldig. Men kom igen. Här finns flera bangers, det är bara att välja och vraka.

Det brukar sägas att den där diktnomineringen är pliktskyldig. Men kom igen. Här finns flera bangers, det är bara att välja och vraka.

Annat jag vill gnöla om: varför är inte Hanna Nordenhöks ”Underlandet” eller Sofia Stenströms ”Tomt bo” nominerade? Vad hände med Kjell Westö och Agneta Pleijel? Johanna Frids ”Haralds mamma” var änna kul ändå? Och vad med Karl Kofi Ahlqvists otroliga debut ”Ingen ro om natten”? Ingen kan inte få mig att tro att Lena Anderssons knöliga stilistik överträffar hans sakligt förintande prosa.

Okej så vad ÄR jag nöjd med då, förutom Khemiri?

Jo men jag tror verkligen att Lyra Ekström Lindbäcks ”Moral” och Pär Hanssons romandebut ”Spindelbjörken” om en uppväxt i Norrbotten (sätter en peng på att det är Littfests Norrlandslobbyist Erik Jonsson i årets jury som fått med den) är toppen. Båda är dessutom poeter.

ANNONS

Så varför var det då så svårt i år att göra en lista över potentiella titlar? Saknade litteraturen lägereldar?

Och är Augustpriset en utmärkelse för framstående litterär kvalitet, är det typ en ”tipslista” – eller ska nomineringarna på något sätt plocka upp årets snackisar?

Min erfarenhet av att sitta i jury är i alla fall den att i slutändan blir ingen nöjd.

Det hade jag helt ärligt inte heller varit med att presentera denna bleka lista.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Systrarna” av Jonas Hassen Khemiri

LÄS MER:Recension: ”Moral: En roman” av Lyra Ekström Lindbäck

LÄS MER:Recension: ”Studie i mänskligt beteende” av Lena Andersson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS