Naturhistoriska i Göteborg börjar ta inträde

Fem av Västra Götalandsregionens museer kommer börja ta inträde från och med nästa år. I Göteborg handlar det om Naturhistoriska museet, som varit ett av få kvarvarande museer i stan med gratis inträde. Ändringen börjar gälla den 15 januari.

ANNONS

I dag tar majoriteten av museerna i Göteborg ut en entréavgift. De statliga museerna började ta inträde i början av 2023, sedan regeringen avskaffat det anslag som infördes av de rödgröna 2016.

Även Göteborgs stad höjde avgiften något inför det här året, i regel från 60 till 65 kronor, på museer som Sjöfartsmuseet, Stadsmuseet och Röhsska.

Och nu är det alltså dags för regionen att haka på. De fem museerna som påverkas är Göteborgs naturhistoriska museum, Forsviks bruk, Vitlycke museum, Vänersborgs museum och Lödöse museum. De drivs av Förvaltningen för kulturutveckling och har tidigare varit avgiftsfria, men i och med att kostnaderna ökat i högre grad än anslagen krävs ändring.

ANNONS

Hoppas dra in 4 miljoner kronor

”Vi måste agera ansvarsfullt utifrån det rådande ekonomiska läget. I dag är över 90 procent av medlen för verksamheterna låsta i fasta kostnader. De rörliga medlen behöver öka för att våra museer ska kunna utvecklas framåt och vara attraktiva besöksmål för våra gäster även i framtiden”, säger Jan Alexandersson, ordförande i styrelsen för kulturutveckling, i ett pressmeddelande.

Entréavgiften för Naturhistoriska kommer att ligga på 70 kronor för vuxna. Man kommer också att erbjuda ett årskort för 140 kronor, som gäller på alla fem museer. Fri entré gäller fortfarande för barn och unga upp till 20 år.

Baserat på 2023 års besökssiffror beräknas entréavgifterna bidra med drygt 4 miljoner kronor i intäkter under 2024.

Entréavgifter från och med 15 januari 2024

Entréavgift för vuxna: 70 kronor (Göteborgs naturhistoriska museum, Vänersborgs museum, Lödöse museum, Forsviks bruk och till Vitlycke museum under lågsäsong)

Entré till Vitlycke museum under högsäsong (inkluderar guidning): 120 kronor

Årskort vuxen (gäller alla fem museer): 140 kronor

Årskort pensionär/student: 120 kronor

Fri entré för barn och unga under 20 år.

LÄS MER:Sverige återlämnar kulturhistoriska föremål till Bolivia och Nigeria

LÄS MER:Kulturföremålen från Benin visar på bristerna i lagen

LÄS MER:Tänk om kring besparingarna som hotar kulturarvet Gunnebo slott

LÄS MER:Utredaren: Svenskt kulturliv är underfinansierat

LÄS MER:Uppåt för Göteborgs museer – tack vare Sjöfartsmuseet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS