Ett av föremålen i samlingen "Niño Korin” som Statens museer för världskultur nu ska lämna tillbaka till Bolivia.
Ett av föremålen i samlingen "Niño Korin” som Statens museer för världskultur nu ska lämna tillbaka till Bolivia. Bild: Pressbild/Björn Larsson Rosvall

Sverige återlämnar kulturhistoriska föremål till Bolivia och Nigeria

Statens museer för världskultur ska överlåta ett antal kulturhistoriska föremål till Bolivia och till Nigeria. Femtio år efter det olagliga köpet skickas ”Niño Korin-samlingen” tillbaka till byn Ayllu Niño Corin.

ANNONS
|

Frågan om de aktuella föremålen kom till regeringen redan i december 2022 då Statens museer för världskultur (SMVK) formellt bad om att få återlämna föremål i museets samlingar till Bolivia och Nigeria.

Nu är det klubbat och klart att den så kallade ”Niño Korin-samlingen” nu kan återlämnas till byn Ayllu Niño Corin och urfolket La Nación Kallawaya i Bolivia. Dessutom ska ett antal föremål från kungadömet Benin skickas till National Commission of Museums and Monuments i Nigeria.

”Niño Korin-samlingen” köptes av den dåvarande chefen för Etnografiska museet i Göteborg på plats i Bolivia och fördes ut ur landet 1970.

ANNONS

Kranium från en medicinmans grav

Såväl Bolivias utrikesdepartement som urfolket Kallawaya har begärt att få tillbaka föremålen med hänvisning till att de fördes till Sverige i strid med boliviansk lag.

– Bland annat ingår ett kranium från en medicinmans grav, har Jenny Gasbarro Ringarp, handläggare på Statens museer för världskultur tidigare berättat för GP.

Hon har deltagit i utredningen som ligger till grund för den hemställan som myndigheten den 22 december lämnade över till regeringen.

– Där står tydligt varför vi anser att de här föremålen bör lämnas tillbaka, och skälen är både juridiska och etiska. Föremålen fördes en gång ut ur landet i strid med boliviansk lag. I dag anser vi att ursprungsfolket har rätt att få tillgång till sina heliga föremål, i det här fallet också mänskliga kvarlevor.

Arbetet med återlämnandet styrs av gällande internationella konventioner om återlämnanden och kulturföremål.

Exempel på återbördade föremål från Statens museer för världskultur:

Paracas-textilierna. 100 textilier från paracas-kulturen i Peru. 89 av dem kom till Sverige 1931-1933 och donerades till dåvarande Göteborgs museum. Övriga elva textilier ägdes av staten. 2009 begärde den peruanska staten officiellt att textilierna skulle lämnas tillbaka, sedan Världskulturmuseet öppet i en utställning erkänt att det rörde sig om stöldgods. Sommaren 2014 återbördades de fyr första textilierna till Museo de la Nación i Lima. Hösten 2021 hade samtliga 89 textilier i Göteborgs stads ägo återbördats till Peru.

Hjorthuvudet. Sommaren 2022 återbördades 24 föremål som tillhört Yaqui-folket i Mexiko. Det rörde sig främst om föremål kopplade till dansceremonier, bland dem ett hjorthuvud. I nästan 90 år hade ursprungsbefolkningens kulturskatt då tillhört Etnografiska museets samlingar i Sverige.

Kvarlevor av fem individer. Efter en mångårig process återlämnades mer än hundra år gamla rester av fem maorier till Nya Zeeland. Kvarlevorna tros ha varit en gåva från en sjökapten till Göteborgs museum år 1843. På plats vid ceremonin i Göteborg 2009 var då representanter för Museum of New Zealand och Te Papa Tongarewa samt Nya Zeelands ambassadör Barbara Bridge.

LÄS MER:Världskulturmuseet vill lämna tillbaka föremål till Bolivia

LÄS MER:Repatriering – framsteg i glödhet fråga

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS