Utredaren: Svenskt kulturliv är underfinansierat

Sveriges kulturliv är underfinansierat och utsatt för en ”rejäl anspänning”. Det menar den statlige kulturutredaren Mats Svegfors i en intervju med Sveriges Radios Kulturnytt.

ANNONS
|

Göteborgs museer kämpar med höjda lokalkostnader och Nationalmuseum i Stockholm likaså. Förra veckan rasade en del av taket på Naturhistoriska riksmuseet i huvudstaden in och man tvingades stänga. Det här och liknande problem är ett hot mot svensk kulturpolitik, menar Mats Svegfors.

Han utreder just nu den nuvarande modellen för fördelning av statliga kulturpengar i landet och säger till Kulturnytt att svenskt kulturliv är underfinansierat.

– Detta att kulturinstitution efter kulturinstitution brottas med sina höga lokalkostnader... Det är naturligtvis inte bra att de som ska syssla med konstnärlig utveckling och kulturens framtid får koncentrera sig på att försöka, mot oddsen, få igenom ekonomin i de egna institutionerna, säger han till Kulturnytt.

ANNONS

Det gäller till exempel Sveriges museer och finansieringen av Operahuset i Stockholm som Mats Svegfors kallar en ”eländets historia”.

– Men det gäller också generellt teatrar och musiklivet i Sverige. Det är inte kris men det är utsatt för en rejäl anspänning.

Svegfors utredning väntas presenteras i slutet av september.

LÄS MER:Det säger sig självt att hyreshöjningarna för kulturen är bisarra

LÄS MER:Så mycket kostar kulturen i Göteborg – och det får vi för pengarna

LÄS MER:Uppåt för Göteborgs museer – tack vare Sjöfartsmuseet

LÄS MER:Vill se över hyresmodell av kulturfastigheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS