Pål Eggerts nya roman utspelar sig på Hisingen.
Pål Eggerts nya roman utspelar sig på Hisingen.

Mörk magi på Pål Eggerts Hisingen

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Här finns fler väsen från den nordiska folktron, som skogsrå och gravrå. Det sistnämnda är Eggerts egen uppfinning, ett förföriskt väsen omstöpt till en mer modern, urban och gotisk form som får sina krafter genom att uppmuntra offrens mörka tankar och självtvivel.

Gravrået Isa är en av huvudpersonerna, tillsammans med socialarbetaren Sebastian, vars magi för tillfället inte riktigt funkar som den ska. Viktor har just muckat från fängelset och är aspirant till mc-gänget Jägarnas Hundar. Alla har svåra uppväxter, med misshandlande eller sekteristiska föräldrar (Eggert är inte nådig mot religioner, men upprepar sig).

Isa, Sebastian och Viktor är fotfolk i ett slags övernaturligt gängkrig. Samlingspunkten är Lundbygården på Hisingen, ett boende för bland andra hemlösa och missbrukare. Den miljön är grå och mörk redan innan det tillförs ett underjordiskt Göteborg med sex- och slavhandel och ett kriminellt mc-gäng med magiska krafter. Magi kan vara en handelsvara precis som allt annat.

ANNONS

Eggert uppdaterar folktrons bortbytingar till de samhällets skuggor som ingen i närmiljön saknar, om det så handlar om papperslösa flyktingar, ensamkommande barn eller trafficking. Med magi kan bojor fjättra ännu hårdare, utplåna de människor som en gång var och omforma dem till något säljbart. En annan viktig beståndsdel är äcklet. I de detaljerade beskrivningar av våld (och sex) finns det inte mycket att hämta för den som själv vill kunna använda fantasin.

Inget är svartvitt i boken, men överlag finns en tendens av att berätta för mycket, men ändå lämna läsaren hängande.

ANNONS