Sanna Samuelsson: Göteborg har pengar – sluta banta kulturlivet

Göteborg kommuns kulturbudget innebär stora besparingar för kulturlivet. Detta trots att staden förra året gick med 3,7 miljarder i överskott. Pengar saknas inte, men det gör viljan, skriver Sanna Samuelsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

När Göteborgs stads nya kulturbudget röstades fram i veckan ägde ingen riktig diskussion rum. Tvångsbesparingarna på 28,5 miljoner klubbades bara igenom. Att det gick hastigt var kanske logiskt – budgeten var redan flera månader försenad, så troligen hade få ork att ens lyfta handen. Men processen är anmärkningsvärd.

När GP:s reporter på plats Maria Domellöf-Wik frågade om underskottet svarade Pär Johansson (S) såhär: ”Vi prioriterar välfärden i första hand, där vi också ser väldigt stora behov. Vi har gjort den prioriteringen att vi inte vill dra ner på andra verksamheter. När vi måste välja så gör vi det här valet här och nu”.(22/2)

ANNONS

Hade vi befunnit oss i en fattig del av landet där varje slant måste vändas på hade välfärdsargumentet låtit mer rimligt. Men vi befinner oss i Göteborg, en kommun som hade ett överskott på 3,7 miljarder kronor förra året, och 5,4 miljarder året dessförinnan.

Alliansen kallade detta att ta ansvar för ekonomin, men Göteborgs stad är inget företag – där överskott har en positiv klang. Snarare innebär det att jag betalat en del av min kommunalskatt i onödan, när den kunde gått till färre utbrända lärare och mindre nedskärningar i vården eller kulturutbudet. Den typen av akuta problem som vi alla märker av i vår vardag och gärna vill att politikerna ska göra något åt.

Pengar saknas alltså inte, men det gör viljan. Och vi medborgare har blivit så vana vid nedskärningar att vi knappt reagerar. Detta siade Gustav Fridolin, sedermera språkrör för Miljöpartiet, om i sin bok ”Blåsta!: Nedskärningsåren som formade en generation” från 2009. Hans tes var där att de chockartade nedskärningsåren på 1990-talet format vår syn på vad som är möjligt. Sedan 80-talisterna gick i skolan har vi i princip bara sett nedmonteringar inom den offentliga sektorn, och saknar tro på att samhället kan fungera. Troligen påverkar detta också både 90- och 00-talisterna. Och det påverkar definitivt vårt låga engagemang i den lokala politiken.

ANNONS

Vi medborgare har blivit så vana vid nedskärningar att vi knappt reagerar.

Kulturförvaltningen skriver i ett pressmeddelande om hur de kommer att hantera det budgetunderskott som kulturnämnden beslutat om: Kulturstödet decimeras med 9 miljoner kronor. Mediainköpen med 5,8 miljoner. Det är alltså kulturstödet som tar den största smällen. Detta har inte uppmärksammats lika mycket som hotet mot inköpen av böcker på biblioteken, kanske för att det är lite svårare att få grepp om.

Men stora delar av Göteborgs kulturliv är beroende av stöd av olika slag. Det är Filmfestivalen, Göteborgs Baroque, Frontside kammarmusikförening, Göteborgs Poetry Slam, Poesifestivalen, Judiska Salongen i Göteborg, Konstepidemin, Oceanen, Röda Sten Konsthall, Textival, West pride, Angereds teater, Clandestino, Bio Roy, Folkets bio, Gageego, Galleri Box, GEST, Göteborgs Litteraturhus, Konstnärernas Kollektivverkstad, Skogen, 3:e våningen, ADAS teater, Atalante, Alfons Åbergs Kulturhus, NewOperaCO och så vidare och så vidare. För att bara ta några exempel på viktiga föreningar som fått stöd under de senaste åren. Några få av dessa har stöd som löper över flera år och kommer därför inte påverkas nu, men det är bara ren tur.

Vilka som kommer drabbas nu återstår att se. Men när konsthallen Röda sten i veckan skickade ut ett rop på hjälp om att deras verksamhet går på knäna var det tyvärr sedvanligt dålig tajming, i och med att möjligheten till utökade stöd inte ser särskilt stora ut. Oavsett kommer deras hyra att höjas med en miljon under de kommande åren och något måste göras.

ANNONS

De ökade hyreskostnaderna var också något som Kulturförvaltningen tog upp i sitt budgetförslag: ”Exempelvis har hyreskostnaderna för stadens museer ökat med knappt 19 miljoner kronor mellan år 2015 och 2022. Det motsvarar en ökning med cirka 60 procent.” Även Folkteatern och Konstepidemin har som bekant också kämpat mot höjda hyror under året.

Alla dessa enskilda faktorer kommer sig av politiska beslut. Det är ingen naturlag att hyrorna för museerna ska höjas med mer än hälften på bara några år eller att kulturlivet ska gå på knäna på grund av underdimensionerade budgetar. Vi är blåsta om vi inte inser det.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Kris för Röda sten konsthall: ”Skarpt läge”

LÄS MER:Göteborgs fria kulturliv hotas av nya hårda budgetbesparingar

LÄS MER:Kulturbudgeten antagen – drastiska nedskärningar att vänta

LÄS MER:Rödgröna vill spara in miljoner på kulturstöd och biblioteksböcker

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS