Axel Josefson (M) som avgick som kommunstyrelsens ordförande vid årsskiftet kan konstatera att hans styre lämnar över Göteborg med ett kraftigt överskott. Bild: Anders Ylander
Axel Josefson (M) som avgick som kommunstyrelsens ordförande vid årsskiftet kan konstatera att hans styre lämnar över Göteborg med ett kraftigt överskott. Bild: Anders Ylander

Göteborgs stad gjorde miljardöverskott igen

Göteborgs stad gör ett oväntat stort överskott även för krisåret 2022. Det preliminära överskottet är på 3,7 miljarder kronor – långt över budgeten.
– Det ger oss goda förutsättningar för att hantera sämre tider, som vi nu går in i, säger Axel Josefson (M).

Alliansstyret, som fick lämna ifrån sig makten i Göteborg vid årsskiftet, har levererat resultat skyhögt över budget de senaste åren. För 2022 beror det till stor del på att skatteintäkterna landade på 800 miljoner kronor mer än väntat.

– En stor del i det är alliansstyrets fokus på arbetslinjen och att vi jobbat med att få investeringar till Göteborg. Det är fler i dag som betalar skatt och det är positivt, säger kommunstyrelsens tidigare ordförande Axel Josefson.

”Har skadat verksamheterna”

Daniel Bernmar (V), vice ordförande i kommunstyrelsen, är inte lika imponerad över det tidigare alliansstyrets sätt att hantera ekonomin.

– Den här Joakim von Anka-politiken har skadat verksamheterna. Det är de som fått stå tillbaka när pengarna inte används. Om man tycker att det är positivt har man missuppfattat hur den kommunala ekonomin fungerar, säger han.

Hur har det skadat verksamheterna?

– Det handlar framförallt om välfärdsverksamheterna, där vi ser att arbetsmiljön försämras och att vi har stora kompetensförsörjningsproblem. Människor vill inte jobba här för att villkoren är för dåliga. Det ska vi arbeta med, så att vi får en välfärd man kan lita på.

Under förra året fattade kommunfullmäktige beslut om att föra över mer pengar till verksamheterna, i takt med att skatteintäkterna blev högre än väntat. Men av resultatet kan man utläsa att facknämnderna inte gjorde av med alla pengar, utan istället slutade året med överskott.

Vill satsa på tryggheten

Axel Josefson säger att alliansen hade velat se ökade satsningar på trygghetsarbetet, och framförallt det förebyggande arbetet, om man fått styra vidare. Vad gäller till exempel skolan ser han inte att det i första hand är mer pengar som behövs.

– Det jag ser att vi behöver jobba med är verksamhetsförbättringar. Tittar vi på de medel som vi ger så är det mer än en svensk genomsnittskommun, så det handlar om att förvalta de medel som finns på ett bra sätt. Om man tittar internationellt så finns det många länder som presterar bättre med mindre resurser, säger han.

Daniel Bernmar (V) har en helt annan syn på den frågan och säger att det nya rödgröna styret måste jobba med att säkerställa att arbetsvillkor och personaltäthet blir bättre, så att göteborgarna får en bättre service.

– Vi ser att vår uppgift är att komma tillbaka till en mer rimlig styrning och ledning när det gäller de ekonomiska frågorna, så att de pengar vi avsätter för ett ändamål används till det ändamålet. Och det kommer att göra skillnad.

LÄS OCKSÅ: Klart: Stadens budget för 2023 klubbad av fullmäktige

LÄS OCKSÅ: Alliansens rekordöverskott får hård kritik

LÄS OCKSÅ: Rekordinvesteringar väntar för Göteborgs stad

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.