Rekordinvesteringar väntar för Göteborgs stad

Stora investeringar väntar för Göteborgs stad de kommande åren. Nya skolor, bostäder och trafikprojekt för omkring 40 miljarder kronor behöver byggas. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) öppnar för nya försök att sälja av kommunala tillgångar för att minska skuldbördan.
– Jag hoppas fler partier ställer sig bakom det efter nästa val.

ANNONS
|

Under fredagen presenterade den styrande alliansen i Göteborg sin budget för 2022. En del handlar om de kommande årens stora investeringsbehov.

I skolor, förskolor och infrastrukturprojekt.

Enligt alliansen var investeringsnivån för låg under de 24 år som de rödgröna styrde staden, vilket gjort att till exempel skolor är i dåligt skick.

– Underhåll och drift har varit eftersatt. Vi behöver rusta upp våra skolor. Men det är också så att vi hela tiden ökar vår befolkning och behöver nya skolor, säger Axel Josefson.

Även för de kommunala bolagen väntar tunga investeringar. Det behövs nya bostäder för en ökande befolkning och de kommunala bostadsbolagen planerar för en fortsatt hög byggtakt. Göteborgs hamn jobbar dessutom med en farledsfördjupning som delfinansieras av bolaget.

ANNONS

Dubblad låneskuld

Totalt rör det sig om investeringar på omkring 40 miljarder kronor – någonting som i princip kommer att fördubbla stadens låneskuld som i dag ligger på omkring 50 miljarder kronor.

– Vi kommer att klara det. Vi har ordning och reda i vår ekonomi och gör goda resultat. Sedan hade det varit önskvärt att kunna göra fler försäljningar för att minska skuldbördan.

Under mandatperioden har alliansen drivit frågan om att sälja ut bland annat delar av Higabs fastighetsbestånd, däribland Hotell Eggers och Saluhallen i Linnéstaden. Men alliansen lyckades inte få med sig varken Demokraterna eller SD på förslaget, som röstades ned i kommunfullmäktige.

Tror du att det kommer att gå att driva igenom framöver?

– Inte som det ser ut just i dag, men jag hoppas att vi får bättre möjligheter att driva det efter nästa val.

Täcker inte kostnadsökningarna

Alliansen har sedan maktskiftet 2019 prioriterat det man kallar ordning och reda i ekonomin, vilket inneburit en ökning av ramarna på 1,5 procent till alla verksamheter – alltså något mindre än kostnadsökningarna.

Så ser det ut även för 2022.

– Vi fortsätter med en och en halv procent och det har vi kommunicerat, så det är ingen nyhet för verksamheterna, säger Axel Josefson.

ANNONS

Täcker det alla ökade kostnader?

– Nej, det är en effektivisering inbyggt i det.

Den här linjen har sedan tidigare fått hård kritik av oppositionen och i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen sköt de rödgrönrosa in sig på att det kommer att få konsekvenser för stadens skolor, som enligt deras uträkning kommer att sakna 255 miljoner kronor – 96 miljoner för förskolan, 129 miljoner för grundskolan och 30 miljoner för gymnasieskolan.

– Det är rent politiskt hyckleri att skära ned på hela utbildningssektorn för att lägga pengar på hög. Jag har svårt att tro att detta passerar fullmäktige, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

Sparar i ladorna

Under alliansens tid vid makten har närmare en miljard kronor samlats i det som heter resultatutjämningsreserven, och där överskottet lagras för att kunna användas i sämre tider.

Axel Josefson säger att målsättningen har varit att göra ett överskott på omkring två procent årligen, men medger att det blivit mer än så på grund av extra statliga pengar i pandemibidrag.

– Det har varit exceptionellt kring pandemin, vi har inte riktigt kunna använda alla extra pengar vi fått, så vi får höga resultat detta året. Men man måste tänka på att pengarna i reserven stärker vår soliditet, och gör det möjligt för oss att finansiera och låna mer. Så det är inte bara negativt.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:

ANNONS