I Putins Ryssland kan det nu bli brottsligt att vifta med en Pride-flagga.
I Putins Ryssland kan det nu bli brottsligt att vifta med en Pride-flagga. Bild: Alexander Zemlianichenko

Maria Hymna Ramnehill: Rysslands beslut är ett brutalt slag mot hbtq-rörelsen

Ryssland förbjuder hbtq-rörelsen och klassar den som extremistisk. På Instagram har Ulf Kristersson har redan uttryckt sitt starka motstånd. Vågar han ta konsekvenserna av det och lägga om migrationspolitiken, eller var det bara tomma ord? Det undrar Maria Hymna Ramnehill.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det ryska förtrycket av hbtq-personer har blivit allt hårdare. Våldet är utbrett och förföljelsen ett ständigt hot. 2013 infördes förbudet mot hbtq-propaganda. I juli i år förbjöds könskorrigerande vård och juridiskt könsbyte i Ryssland. I september stärktes lagen mot hbtq-propaganda. Det har försvårat för hbtq-personer att leva ett vanligt öppet liv, när en så enkel sak som att hålla handen eller klä på sig på morgonen kan ses som propaganda. Att överhuvudtaget prata om att vara hbtq-person kan censureras.

När ryska myndigheter nu klassificerar hbtq-rörelser som extremistiska tillåter det än kraftigare repression.

”Extremism” är vår tids relativistiska nonsensord, alltid använt i relation till ett illa definierat centrum. Det är en logik som styr allt fler debatter i dag där ordet kan ersätta argument och förklaringar. En sida utmålas som extremister, och extremister behöver man inte tala med. Rädslan för det extrema, det som avviker för mycket från det vi tror är det normala, skapar en auktoritär stämning som genomsyrar politiken.

ANNONS

Har vi någon moraliskt högtstående position att kritisera dem ifrån, när vi själva snart gör likadant?

Allt oftare beskrivs hbtq-aktivister som extrema, också i demokratiska länder. Flera amerikanska stater har infört lagar som liknar den ryska propagandalagen. Italien berövar lesbiska mödrar på sitt föräldraskap. På många håll hörs rop och lagförslag om att försvåra, motarbeta eller förbjuda könskorrigering. Den demokratiska världen tassar efter Ryssland, steg för steg. Har vi någon moraliskt högtstående position att kritisera dem ifrån, när vi själva snart gör likadant?

Trots att det ryska förtrycket av hbtq-personer länge har varit känt, avslås ryska hbtq-personers asylansökningar gång på gång. För ett år sedan fick Ivan och hans pojkvän avslag på asylansökan. Vladimir flydde civilpolisens trakasserier mot hbtq-personer men fick avslag. Mikhail fick avslag på sin asylansökan i augusti.

Det ryska beslutet synliggör den svenska invandringspolitiken brutalitet. Statsminister Ulf Kristersson beskrev det på Instagram som ”ett brutalt slag mot den modiga hbtq-rörelsen i Ryssland som redan kämpar för sin överlevnad”. Vågar han dra konsekvenserna av det och lägga om migrationspolitiken, eller är det bara tomma ord?

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Transpersoners rättigheter är inget hot mot samhället

LÄS MER:Krossa spegeln och skildra skärvorna!

LÄS MER:Detta handlar debatten om Drag queen hour om egentligen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS