Nu kan det bli brottsligt att vifta med en Pride-flagga i Ryssland.
Nu kan det bli brottsligt att vifta med en Pride-flagga i Ryssland. Bild: Michael Buholzer

Ryssland klassar hbtqi-rörelsen som ”extremistisk”

Rysslands högsta domstol har nu klassat hbtqi-rörelsen som en ”extremistisk organisation” och har förbjudit den i Ryssland.

ANNONS
|

På torsdagen klubbade domare i Rysslands högsta domstol igenom ett beslut som gör att hbtqi-rörelsen ska klassas som en ”extremistisk organisation” och att de ska förbjudas i landet, rapporterar Reuters.

Domaren sa att beslutet borde ”implementeras omedelbart”, rapporterar ryska Ria Novosti.

Domstolens presstjänst uppgav till Ria att endast en representant för justitieministeriet deltog i förhandlingen. Det fanns ingen representant från den åtalande sidan, alltså någon som representerar hbtqi-rörelsen.

Rättegången pågick i fyra timmar bakom stängda dörrar.

Det här blir skillnaden

Beslutet riskerar nu att leda till en hårdare förföljelse av hbtqi-personer i landet. Det varnar till exempel Amnesty för.

ANNONS

– Det skulle innebära att allt som försvarar hbtqi-rättigheter ses som ett brott. Individer kan kastas i fängelse över grundlösa anklagelser om extremism, om staten helt enkelt anser att de är en del av en så kallad "internationell offentlig hbtqi-rörelse", säger Marie Struthers, Amnesty Internationals chef för Östeuropa och Centralasien.

– Även symboler som regnbågsflaggan skulle kunna förbjudas för att de anses extremistiska.

Homosexualitet har tidigare varit tillåtet enligt lag i Ryssland, men det har inte varit ett land med en vänlig inställning mot hbtqi-personer. Det finns inga diskrimineringslagar eller lagar som skyddar hbtqi-personer mot hatbrott i landet.

År 2013 infördes en lag i Ryssland som kallades för en ”anti-gay propagandalag”, som man hävdade infördes för att skydda barn från att se homosexuellt material.

LÄS MER:Lesbiska mammor kan förlora föräldraskap

LÄS MER:Kyrka blir räddningen för hbtqi-personer i Uganda

LÄS MER:Indisk domstol legaliserar inte hbtq-äktenskap

ANNONS