Nu kan det bli brottsligt att vifta med en Pride-flagga i Ryssland.
Nu kan det bli brottsligt att vifta med en Pride-flagga i Ryssland. Bild: Michael Buholzer

Ryssland klassar hbtqi-rörelsen som ”extremistisk”

Rysslands högsta domstol har nu klassat hbtqi-rörelsen som en ”extremistisk organisation” och har förbjudit den i Ryssland.

ANNONS
|

På torsdagen klubbade domare i Rysslands högsta domstol igenom ett beslut som gör att hbtqi-rörelsen ska klassas som en ”extremistisk organisation” och att de ska förbjudas i landet, rapporterar Reuters.

Domaren sa att beslutet borde ”implementeras omedelbart”, rapporterar ryska Ria Novosti.

Domstolens presstjänst uppgav till Ria att endast en representant för justitieministeriet deltog i förhandlingen. Det fanns ingen representant från den åtalande sidan, alltså någon som representerar hbtqi-rörelsen.

Rättegången pågick i fyra timmar bakom stängda dörrar.

Det här blir skillnaden

Beslutet riskerar nu att leda till en hårdare förföljelse av hbtqi-personer i landet. Det varnar till exempel Amnesty för.

ANNONS

– Det skulle innebära att allt som försvarar hbtqi-rättigheter ses som ett brott. Individer kan kastas i fängelse över grundlösa anklagelser om extremism, om staten helt enkelt anser att de är en del av en så kallad "internationell offentlig hbtqi-rörelse", säger Marie Struthers, Amnesty Internationals chef för Östeuropa och Centralasien.

– Även symboler som regnbågsflaggan skulle kunna förbjudas för att de anses extremistiska.

Homosexualitet har tidigare varit tillåtet enligt lag i Ryssland, men det har inte varit ett land med en vänlig inställning mot hbtqi-personer. Det finns inga diskrimineringslagar eller lagar som skyddar hbtqi-personer mot hatbrott i landet.

År 2013 infördes en lag i Ryssland som kallades för en ”anti-gay propagandalag”, som man hävdade infördes för att skydda barn från att se homosexuellt material.

LÄS MER:Lesbiska mammor kan förlora föräldraskap

LÄS MER:Kyrka blir räddningen för hbtqi-personer i Uganda

LÄS MER:Indisk domstol legaliserar inte hbtq-äktenskap

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS