Hanna Jedvik: Politiker ska inte in och fingra på kulturen

Det är hårda tider nu. Sagoläsande dragartister leder till hat och hot mot biblioteken. Därför är det viktigare än någonsin att försvara principen om armlängds avstånd och det fria ordet. Det menar Författarcentrum Västs ordförande Hanna Jedvik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det råder hårda tider för transpersoner. Såväl högerkonservativa som namnkunniga feminister har de senaste åren fört en hård linje mot personer som inte identifierar sig i linje med sitt biologiska kön. Den här bakåtrörelsen har bland annat lett till att principen om armlängds avstånd i kulturpolitiken har börjat urholkas. I förlängningen också till att ett kulturkrig av sällan skådat slag har blossat upp i Sverige.

I veckan har vi kunnat läsa i GP om turerna sedan SD-styret i Gävleborgs län har lagt sig i såväl luciatåg som innehållet i Länsmuseets utställningar. Och tidigare i höstas blåste de reaktionära vindarna skrämmande kallt när två SD-politiker i Trelleborg på eget bevåg ställde in Drag story hour, med de två sagoläsande drugorna Lady Busty och Miss Shameless. Beslutet upphävdes av kulturnämnden i kommunen, men då hade utspelet redan lett till hot och dödshot mot bibliotekspersonal, bland annat inför duons besök på Stadsbiblioteket i Malmö.

ANNONS

Turbulensen fick kulturminister Parisa Liljestand (M) att harkla upp sig och markera mot SD om vikten av principen om armlängds avstånd. Varpå sverigedemokraten Jonathan Sager, i SVT:s Kulturnyheterna, menade att kulturministern skämde ut sig grovt. Detta då sagostunder som går bortom de traditionella könsrollerna, enligt Sager, är ”direkt perversa” (24/11-22). Att likställa med att man hade låtit Nordfront eller NMR läsa sagor för barn, slog han fast.

Som om detta inte vore nog har SD på riksplanet begåvats med en ny kulturpolitisk talesperson som säger sig vilja omdefiniera begreppet armlängds avstånd och menar att politiker ska ha rätt att sätta stopp för kultur som inte faller dem på läppen.

I ljuset av den senaste tidens debatt kan det vara på sin plats att påminna om att principen om armlängds avstånd växte fram efter andra världskriget.

När den här typen av tankegods skeppas ut från ledande politiker bidrar det oavkortat till att orkestrera de kaskader av hat och hot som har strömmat in mot såväl bibliotekspersonal – som författare och sagoläsare. Så sent som 9 mars rapporterade Expressen om att prästen och hbtq-aktivisten Lars Gårdfeldt hade tvingats ställa in en sagostund på Stadsbiblioteket i Göteborg.

I ljuset av den senaste tidens debatt kan det vara på sin plats att påminna om att principen om armlängds avstånd växte fram efter andra världskriget. Det var då som nationalekonomen och filosofen John Maynard Keynes formulerade begreppet i samband med att han hade ställt sig frågan om hur samhället skulle kunna utforma ett system där staten kan stödja kultur utan att den riskerar att kidnappas i propagandasyfte. Keynes landade i ett förslag som gick ut på att låta politiker besluta om anslagen till kulturen, men inte över det konstnärliga innehållet.

ANNONS

Som ordförande för Författarcentrum Väst ser jag med stor oro på den senaste tidens utveckling. Kärnan i Författarcentrum Västs uppdrag handlar om att slå vakt om det fria ordet, föra ut litteraturen i samhället och att värna författares arbetsvillkor. Bland annat genom vår rikstäckande Författarförmedling, som under förra året bokade 2800 författare till skolor, bibliotek och andra platser.

Som ordförande för en organisation som varje dag året runt jobbar för att författare ska kunna möta sin publik och ge barn och vuxna tillgång till det fria ordet, kan jag inte tiga still när grundvalarna för hela vår verksamhet skakar betänkligt.

På Världsbokdagen på söndag anordnar vi för tjugofemte året i rad, tillsammans med Stadsbiblioteket, uppläsningar med författare i bibliotekets hörsal.

Låt oss i dag hylla det fria ordet. Låt oss protestera mot varje hatstorm som orkestreras av folkvalda politiker i syfte att inskränka demokrati, press- och yttrandefrihet.

Och låt oss för allt i världen aldrig vänja oss vid klåfingriga politiker som vill rucka på principen om kulturens frihet.

Hanna Jedvik

Författare och ordförande Författarcentrum Väst.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Göteborgs politiker, tänk om kring kulturbudgeten

LÄS MER:Recension: "Sommarplåga" – Hanna Jedvik

LÄS MER:Lars Gårdfeldt har betalat ett högt pris för sin kamp

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS