Avbönen lindrar inte all smärta Wallin orsakat

Cissi Wallin tar nu avstånd från den drevmentalitet på nätet som hon själv tidigare varit en del av. Komikern Marcus Berggren tycker inte att avbön räcker med tanke på hur mycket hennes påhopp har skadat andra. ”Ska vi glömma hur hon använde Mr Cools mördade ex-flickvän Kim Wall som slagträ?”

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Cissi Wallin gör avbön: skäms över sitt agerade på nätet

Den professionella gaphalsen Cissi Wallin, känd för att ha riktigt märkliga åsikter om vad skit som helst, har gjort en avbön i Expressen för att hon betett sig som en galning (mina ord) under flera år och medvetet drevat mot allt från okända tatuerare som tatuerat sexistiska motiv till skojrapparen Mr Cool.

Detta för att, som hon nu erkänner, få klick och reaktioner.

Buhu, Cissi.

Jag säger: too little too late. Hon var ute och cyklade redan för tre år sedan, nu har hon förstått det, och då ska allt vara glömt och förlåtet? Så att hon kan få ännu fler ryggdunkningar, klick och reaktioner? Jag går inte på den här ”avbönen” en millimeter.

ANNONS

LÄS MER:Utan moral finns ingen provokation

Cissi Wallin jobbar med att tycka saker och hon är trots allt inte dummare än att hon förstått att det är ute att vara pk-fascist och dreva mot folk – så de åsikterna kan hon inte vara känd på längre. Nu byter hon taktik, plötsligt är hon en ”cool girl”. Men Cissi är ingen cool girl. Hon har alltid sökt uppmärksamhet för att hålla kändisskapet vid liv.

LÄS MER:Magnus Betnér skriver öppet brev till Draken – och får svar: "Simon är fortsatt inte välkommen"

Jag vill vara mycket tydligt med att detta inte handlar om den rättsliga striden med den kända mediemannen, där hon kan vara ett offer. Men de personangrepp hon gjort sig skyldig till i sin karriär kan vi inte dra ett streck över bara därför.

Hur hon år efter år fick vanligt folk som satt hemma i godan ro och surfade på sin mobil att bli rosenrasande på något de inte ens visste var ett problem för en minut sedan. Hur hon skickade sin pöbel av stridslystna elevrådsordföranden efter vem som helst som hade gjort fel i hennes bok.

LÄS MER:Mr Cool och Simon Gärdenfors utreds för brott

Vi komiker minns förstås särskilt hur hon fullkomligt demolerade den relativt okände Mr Cool så att han och hans familj fick motta hat, hot. Han blev av med alla uppdrag han inte styrde över själv.

ANNONS

Wallin säger att hon är emot cancel-culture nu. Coolt! Men för en som varit en högst drivande part av cancel-kulturen i Sverige såhär långt går det inte att bara avsvära sig ansvar över en natt.

LÄS MER:Magnus Betnér bojkottar Draken

Eller ska vi låtsas glömma hur hon använde rapparens mördade ex-flickvän Kim Wall som ett slagträ – och menade att han därför inte borde ägna sig åt texter med våldsinslag? Ja, ni läste rätt, det gjorde hon.

Om jag fick chansen att säga något direkt till Wallin skulle det vara: ”Vart är du på väg? Och måste vi tvingas se dig vandra den vägen? Det sägs att det krävs en by för att uppfostra ett barn, men Cissi: det suger för oss att vara den byn. Och vilka är nästa offer i ditt korståg mot bättre vetande? Transpersoner verkar det som. Kanon Cissi, de har ju inte haft det jobbigt nog.”

Nej, vänta, en grej till. Nästa gång du gör en avbön: testa att i alla fall be om ursäkt för den smärta du åsamkat andra. Så att du åtminstone kan ge oss den äran att inte förlåta dig.

Läs mer av Marcus Berggren:

LÄS MER:Det är alldeles för många kyrkor i Göteborg

LÄS MER:Vi från Kungälv hade aldrig en chans i Göteborg

LÄS MER:Därför älskar alla män Bob Dylan

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS