Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten.
Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten. Bild: Johan Nilsson/TT

Ulrika Knutson: Attacken mot Anders Persson är en attack mot demokratin

Vandaliseringen av Mellanösternforskaren Anders Perssons kontor är en attack på yttrandefriheten och den akademiska friheten. Det är fullt möjligt att upphovspersonerna ser sig som frihetskämpar. I själva verket agerar de som demokratins dödgrävare, skriver Ulrika Knutson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Mellanösternforskaren Anders Persson vid Linnéuniversitetet i Växjö har utsatts för vandalism. Okända gärningsmän bröt sig in på hans kontor, förstörde teckningar som hans dotter gjort, klottrade på affischer och hängde upp blodbestänkta barnkläder.

Ett hotfullt budskap menade att forskaren ”hade blod på sina händer” och att ”Anders Persson sprider israelisk propaganda, hur mycket betalar de dig? Var ärlig”.

Denna aggressiva handling mot en enskild människa och akademisk forskare är ett oerhört tilltag, en attack på yttrandefriheten och den akademiska friheten, byggd på antisemitiska föreställningar. Klotter på affischer visar Hitlermustasch på forskaren och utrikesminister Tobias Billström. Anders Persson själv kallas ”zionist” och hans forskning ”propaganda”.

ANNONS

Anders Persson är en av Sveriges ledande experter på Mellanöstern. Sedan den 7 oktober med Hamas massaker på civila israeler och gisslantagandet, via det efterföljande kriget i Gaza, har Persson varit flitigt anlitad av media.

Nu har budbäraren själv blivit föremål för ett antisemitiskt hatbrott.

Han betonar att han aldrig tagit politisk ställning i konflikten, men som forskare beskrivit fenomen som av respektive sidor kan uppfattas som kontroversiella. Det gäller säkert även den rapport för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, där Persson föredömligt reder ut skillnaden mellan antisemitiska slagord och legitim kritik av staten Israels politik.

Nu har budbäraren själv blivit föremål för ett antisemitiskt hatbrott.

Att döma av bilder från Anders Perssons kontor är aktionen omsorgsfullt utförd, som en installation. Inget hastverk, utan noga planerat. Det som gör det extra otäckt är att de antisemitiska hoten och kraven på tystnad höjs inne i universitetets hjärta, anonymt och fegt mot en enskild forskare.

Det är fullt möjligt, till och med troligt, att upphovspersonerna ser sig som frihetskämpar, i själva verket agerar de som yttrandefrihetens och demokratins dödgrävare.

Vad den här aktionen mest påminner om är när nynazistiska aktivister förstörde konstverk av den norske konstnären Bjarne Melgaard på Historiska Museet i Stockholm 2004. Är de medvetna om det?

ANNONS

Ulrika Knutson är journalist, författare och ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

Läs mer i GP:

LÄS MER:Mellanösternexperts kontor vandaliserat

LÄS MER:Rapport: Våg av antisemitism väntar i Sverige

LÄS MER:100 år sedan Tidevarvet är tidningen fortfarande relevant

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS