Guide: Här är höjdpunkterna på Göteborgs jubileumsfestival

Göteborg fyller 400 år, och i helgen drar firandet igång med en stor Jubileumsfestival. GP listar allt du inte får missa, från kungaparets besök till klassiska rockbandet Europe.

ANNONS
|

Från 2:a till 5:e juni förvandlas Frihamnen till ett festivalområde för att fira Göteborgs födelsedag. Festivalen anordnas av Göteborgs Stad. Inträdet är gratis och besökare i alla åldrar är välkomna.

Här nedan följer en guide till festligheterna som ni helst inte bör missa.

Fredag 2 juni

Invigningskonsert av Göteborgs Symfoniker

18.00 – 19.30 | Tältscenen

Göteborgs symfoniker under ledning av Hans Ek inviger festivalen. På plats är även Augustifamiljen med kapellmästare Stefan Sporsén. Sissela Kyle håller ihop det hela. Bland gästartisterna noteras en rad Göteborgsstjärnor; José González, Yukimi Nagano/Little Dragon, Ebbot Lundberg, Timo Räisänen, Maia Hirasawa, Stefan Andersson, Vic Vem och Katarina Hemlin.

ANNONS

Standup med humoreliten

19.45 – 21.15 | Kajskjul 105

Det är en rejäl lista komiker som arrangörerna skakat fram till Kajskjulet under fredagen. Eller vad säger ni om Niklas Andersson, Ina Lundström, Petrina Solange, Henrik Schyffert, Peter Apelgren och Ann Westin?

Suede

21.30 – 23.00 | Tältscenen

När tänkte du på Suede senaste? Okej, kanske är det inte tidernas mest aktuella bokning. Men ingen kan förneka att det brittiska popbandet har hits. De får i vilket fall runda av festivalens första dag.

Lördag 3 juni

Sarah Klang

15.45 – 16.45 | Utomhusscenen

Göteborg älskar Sarah Klang. Såklart. På många sätt är artisten och låtskrivaren från Masthugget festivalens mest självklara bokning och den här listans enklaste tips.

Dans- och schlagerfest

17.00 – 20.00 | Tältscenen

Arvingarna, Linda Bengtzing, Christer Sjögren, Appearance, Hasse Andersson och Elisa Lindström bjuder på tre timmar lång dans- och schlagerfest på Tältscenen. Finns det någon deo i världen som kan stå emot den värmen?

Raghd

20.30 – 21.00 | Kajskjul 105

Göteborgska Raghd har överskridit genregränser sen start och gör så även på nya ep:n där svepande synthmattor och drum’n’bass blandas med avskalade gitarrer och stråk. Har utnämnts av GP till en av stadens mest lovande artister.

ANNONS

Deki Alem

22.00 – 23.00 | Kajskjul 105

Tvillingbröderna Sammy och Johnny Bennett bildar tillsammans duon Deki Alem. Brukar dyka upp i GP:s tipslistor. Har du ännu inte varit på en show är det dags att passa på.

Söndag 4 juni

Kunglig kortege

11.30 – 11.45 | Götaplatsen

En hästkortege med konungaparet avgår från Götaplatsen och åker längs Avenyn för att stanna vid Gustafs Adolfs torg, där kungen håller tal. Utöver 400-års jubileet är det även 50 år sedan Carl XVI Gustav tillträdde.

Göteborgsoperan + jubileumstal av Kungen

15.45 – 17.15 | Tältscenen

Och kände ni att ni inte fått nog av H.M. Konungen dyker han också upp på Tältscenen. Då tillsammans med Göteborgsoperan för en fest- och galakonsert. Dirigent är Aivis Greters och bland gästerna noteras Lotta Lundgren, Ane Brun och Katarina Hemlin.

Dina Ögon

17.00 – 18.00 | Kajskjul 105

Kvartetten slog igenom från ingenstans 2021 med sitt självbetitlade album. Tidigare i år släppte de sitt andra album, ”Oas”. Spelade på Pustervik tidigare i år där recensent Daniel Claeson noterade bandets stora spelglädje.

First Aid Kit

21.30 – 23.00 | Tältscenen

Populära svenska folkduon First Aid Kit avslutar Way Out Wests takeover på söndagen. En av Sveriges riktigt stora musikexporter som vid det här laget har otaliga hits i bagaget.

ANNONS

Parham

20.30 – 21.30 | Utomhusscenen

Göteborgsartisten har nyligen släppt nya albumet ”Lev länge” där han väljer att se ljusare på livet. Sedan några år tillbaka bor han i Stockholm så en spelning på hemmaplan är förstås något extra.

d4vd

20.45 – 21.30 | Kajskjul 105

Amerikanska artisten vars egentliga namn är David Anthony Burke är ett formidabelt stjärnskott. Han släppte sin första ep 26 maj i år. Innan dess har låtar som ”Here with me” och ”Romantic Homicide” gått virala på appen TikTok och har upp mot en halv miljard spelningar på Spotify.

Måndag 5 juni

Jackie Mere

17.30 – 18.00 | Kajskjul 105

Jackie Mere, egentligen Jaqueline Brantsberg, är nästa popstjärna från Göteborg. Hon är uppvuxen i Biskopsgården och på kommande debutplattan väntas hon sjunga om sina tonårsdraman.

Rix FM Festival

14.00 – 16.00 | Tältscenen

Rix FM Festival smygstartar sin sommarturné under jubileumsfestivalen. Artister som norska popduon Marcus & Martinus, Icona Pop, Peg Parnevik och Smith & Tell bjuder på show på Tältscenen. Kan locka en del yngre besökare med mycket energi.

Europe

21.15 – 22.30 | Tältscenen

Det klassiska hårdrockbandet med Joey Tempest i spetsen får äran att avsluta hela jubileumsfestivalen. En viss kritik har riktats mot arrangörerna för att det uppdraget inte gått till någon göteborgare.

ANNONS

LÄS MER:Kritik mot Jubileumsfestivalen: Inga göteborgare bland dragplåstren

LÄS MER:Varför kommer du inte på Jubileumsfestivalen, Håkan Hellström?

LÄS MER:Göteborgs Jubileumsfestival i bilder

LÄS MER:Tältet rest i Frihamnen inför Göteborgs jubileumsfestival

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS