Göteborgs Jubileumsfestival i bilder

Kungabesök, konserter, dans och humor. I fyra dagar firar Göteborg 400 års-jubileum. GP följer löpande firandet och uppdaterar här med de senaste bilderna från festen.

ANNONS
|

Under måndagen gick Jubileumsfestivalen till slut i mål. Det gjordes bland annat genom ett par insatser av kulturskolan. Först en kör- och stråkkonsert runt lunch, sedan Burnstein Orchestra som spelade tillsammans med Jens Lekman.

Mot kvällen blev det två göteborgska supergrupper som trängdes med hårdrocken i form av The Halo Effect och slutligen Europe, som fick avsluta hela festivalen. Dessutom sjöng 400 körsångare (man ser hur arrangörerna tänkt där) låtar ur Stings musikal ”The last ship”.

Här är bilderna från söndagen

Några av söndagens höjdpunkter var kunglig kortege längs Avenyn, följt av en fest- och galakonsert med Göteborgsoperan i Frihamnen. Dirigent var Aivis Greters och bland gästerna noterades Ane Brun och Katarina Hemlin. Konferencier var Lotta Lundgren.

ANNONS

Skådespelaren Marianne Mörck guidade publiken på tältscenen och utomhusscenen under söndagen och populära svenska folkduon First Aid Kit avslutade Way Out Wests takeover av musikprogrammet på kvällen.

Polisen: Inget större stök under andra dagen

På lördagen var det stundtals väldigt långa köer till färjorna mellan Stenpiren och festivalområdet. Kristian Ferrara, projektledare för festivalen på Göteborg & co, tyckte ändå att det flöt på bra.

– Det är väldigt mycket folk vilket är superglädjande, sedan är det lite köer på området men det flyter ändå på, det är inga totala stopp. Vi kör på dubbla färjor som går i skytteltrafik.

Enligt polisen på plats hade det under lördagen inte rapporterats in några fickstölder eller annan brottslighet. En trend som verkar ha fortsatt fram tills stängning vid 23.

– Det har varit mycket att göra, men inget som stuckit ut, säger Mile Hristovski, vakthavande befäl vid polisregion Väst, runt midnatt.

Här är bilderna från lördagen

Den andra dagen på firandet bjöd bland annat på streetdance-tävling, gospelshow, schlagerafton och konsert med Danny Saucedo.

Trycket var högt på festivalområdet, där man kunde testa på mängder av olika aktiviteter. Det var stundtals långa köer, men gott humör i solskenet.

Här är bilderna från fredagen

Jubileumsfirandets första dag bjöd på en konsert av Göteborgssymfonikerna, framträdanden av Claes Eriksson och Per Fritzell, Timo Räisänen, Franska trion och Suede. Publiken guidades av Sissela Kyle i Frihamnen och av komikern Åsa Gustafsson i Kajskjul 105.

ANNONS

Läs mer om Göteborgs 400-årsfirande här:

LÄS MER:Jonathan Bengtsson genomlider sex timmar humor

LÄS MER:Här kan du se kungaparet under jubileumshelgen

LÄS MER:Guide: Göteborgs jubileumsfestival

LÄS MER:Kulturen som skapade Göteborg

LÄS MER:Varför kommer du inte på Jubileumsfestivalen, Håkan Hellström?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS