Johan Lindqvist: Varför kommer du inte på Jubileumsfestivalen, Håkan Hellström?

Generös gratisfestival med massor av fina artister där göteborgarna kan samlas för en gemensam upplevelse? Eller ett 400-årskalas där det är smärtsamt tydligt att stadens största stjärnor inte kommer? GP:s Johan Lindqvist har dubbla känslor inför Jubileumsfestivalen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I partiledardebatter brukar det ofta pratas om att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Underförstått ”jag klarar det, men det gör inte du”.

Det är naturligtvis en sorgligt låg ribba. Majoriteten av oss har mängder med tankar i skallen – konstant. Nåväl, detta skulle handla om programmet på Jubileumsfestivalen. Och då vill jag verkligen att vi alla tillsammans ska kunna hålla två (minst) tankar på samma gång. Är ni med? Ok.

Å ena sidan.

Det är ett jäkla dunderprogram arrangörerna Göteborg & Co piskat ihop. Jag är verkligen tacksam över att vi får en generös, lyxig och varierad gratisfestival mitt i stan. Inte minst med tanke på att så många göteborgare knäar under höjda räntor och svidande inflation. Också att gå på konsert eller andra kulturevenemang har blivit dyrare. Vi behöver gemensamma, positiva upplevelser. Det får vi nu.

ANNONS

Å andra sidan.

Frånvaron av Göteborgs största namn är skriande påtaglig. Med all säkerhet fanns Håkan Hellström, Miriam Bryant, Victor Leksell, Laleh och In Flames på önskelistan. Ingen av dem kommer. I stället är det stockholmarna First Aid Kit och Europe som agerar headlines tillsammans med London-bandet Suede.

Jag fattar att det handlar om en begränsad budget. Jag förstår att det finns en komplicerad musikbransch-politik där man inte vill ställa sig på en gratisfestival samtidigt som man har en egen, vanlig turné som ska sälja biljetter. Men i alla fall. Det är sorgligt att inte någon av ovan nämna stjärnor ställer sig på scen i Frihamnen.

Om inte annat som en snygg gest. Som ett sätt att betala lite tillbaka till staden man kommer från. Det hade varit så mycket värt. Hade betytt mycket. Det är inget fel på Joey Tempest och hans Europe, det kommer bli pampigt, men visst hade det varit betydligt mer känsloladdat att få avsluta festivalen och firandet med ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” i stället för ”The Final countdown”. Så varför kommer du inte på Jubileumsfestivalen, Håkan Hellström?

Med det sagt vill jag lyfta några punkter i det omfattande programmet. Blundar vi för de uppenbara slukhålen finns det såklart massor av höjdpunkter.

ANNONS

Fredag 2 juni

16:45 Franska trion

Älskvärda, produktiva, aviga, ständigt aktuella och alltjämt lite vid sidan av. Matti Ollikainen och hans trio spelar oftast för det redan frälsta. Fint, och nästan lite av en kulturgärning, att de får möjligheten att möta en ny publik.

18:00 - 19:30 Invigningskonsert med Göteborg symfoniker & Augustifamiljen

Såklart en ”no brainer” i det här sammanhanget men inte desto mindre en programpunkt som kommer att bli tjusig. Lite spretig uppställning gästartister, men jag ser fram emot vad framförallt Yukimi Nagano och José González kommer göra.

21:30 Suede

Formkurvan har varit ordentligt svajig de senaste tio åren och det ligger nära till hands att avfärda Brett Andersons band som en ren nostalgi-akt. Men läser man recensionerna i brittisk press, från den pågående turné där Suede firar 30 år som band, är det motiverat att ge dem en chans. Det kommer inte saknas hits.

<strong id="strong-8b18f46037c113dfc2ea697225994770">Raghd är bokad och klar för Jubileumsfestivalen.</strong>
Raghd är bokad och klar för Jubileumsfestivalen. Bild: Pressbild

Lördag 3 juni

15:45 Sarah Klang

Det gäller att passa på när Masthuggets drottning kliver ned från berget för att möta folket. Det tycks bara bli tre spelningar allt som allt den här sommaren innan Sarah Klang på allvar är redo för att komma tillbaka efter mammaledigheten och lägga världen för sin fötter.

ANNONS

17:00 Cherrie

Alltid bra, alltid cool, alltid med rak rygg och full energi i allt hon gör på scenen. Cherrie är kanske ingen superunik bokning, men hon kommer att leverera show, den saken är klar.

20:30 Raghd

Ännu en stjärna som visar upp sig för en bred publik på hemmaplan. Raghd rör sig fritt och bekymmerslöst över genregränser och är en sant modern artist. Perfekt tid på lördag kväll också. Det kommer bli dans.

Söndag 4 juni

20:30 Parham

Rutinerade Parham är på en bra plats i livet och fokuserar på att sprida positiv energi. Inte minst på nya plattan ”Leva länge”. Numera bor han i Stockholm men en spelning hemma i Göteborg är såklart alltid speciellt.

20:45 d4vd

Yngling uppvuxen i djupt religiöst hem i Texas som ser ut att kunna slå stort i år. Kallar sin genre ”dysphoria” och ligger på samma etikett som Billie Eilish. Festivalens mest otippade bokning, ingår i Way Out West-paketet, kul med något som sticker ut från den frejdiga GBG-feelingen.

Jackie Mere kommer till Jubileumsfestivalen.
Jackie Mere kommer till Jubileumsfestivalen. Bild: Paul Wennerholm

Måndag 5 juni

17:30 Jackie Mere

Kommer från Biskopsgården och började redan som barn spela på Göteborgs gator. Flyttade till Stockholms för musikens skull och släpper sitt debutalbum i höst. Stor, svängig röst till snyggt skuren popmusik som andas 80-tal.

ANNONS

19:00 Göteborg allstars

För festivalen med fingertoppskänsla sammansatt band med Matilda Sjöström, Amanda Werne, Klara Goliger, Alice B och Lovisa Samuelsson. Inte missa!

21:30 Hot this year band

Ytterligare ett lyxigt GBG-samarbete som sjösatts för festivalen. Uppställningen: Daniel Lemma, Jaqee, Stina Velocette, Etzia och Slim Prince.

LÄS MER:Parham strök hårda angreppet på pappan från ”Lev länge”

LÄS MER:First Aid Kit ger gratiskonsert på Frihamnspiren i Göteborg

LÄS MER:Fler artister klara till festivalen på Frihamnspiren

LÄS MER:Europe avslutar festivalen på Frihamnspiren i juni

LÄS MER:Brittiska världsstjärnor till Göteborgs jubileumsfest

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS