Tältet rest i Frihamnen inför Göteborgs jubileumsfestival

Upp till 14 000 personer ska få plats i tältet i Frihamnen, under gratiskonserter med bland andra Europe, First Aid Kit och Suede. Nu är det synligt på håll – när förberedelserna inför Göteborgs jubileumsfestival tagit fart på allvar.
– Vi bygger en mindre svensk by här ute, säger projektledaren Kristian Ferrara.

ANNONS
|

På två veckor ska Frihamnen förvandlas från en tom asfaltsyta till ett 70 000 kvadratmeter stort festivalområde. El, it och vatten installeras inför festivalen nästa helg, liksom ett stort mat- och dryckområde.

När ett stort tält höjdes upp intill Hisingsbron under onsdagen blev det tydligt för göteborgarna att något är på gång.

– Vi började förra veckan med att bygga det stora festivaltältet, där vi har vår största scen. I dag reser vi taket på tältet, så det ska bli väldigt kul att se hur det tar sin plats här på Frihamnen efter det, säger Kristian Ferrara, projektledare för Göteborgs jubileumsfestival.

ANNONS

Kapacitet på upp till 14 000 personer

Totalt kommer tre scener att finnas på området, varav de två mindre finns utomhus respektive i Kajskul 105. Den stora tältscenen ska bland annat intas av Europe, First Aid Kit och Suede.

Hur många människor kommer att rymmas i tältet?

– Det beror lite på om vi har sittande eller stående publik, men man kan säga mellan 10 000 och 14 000 personer, beroende på vad vi har på scenen. Det är riktigt stort.

Räknar ni med att det blir fullt?

– Vi räknar med att det kommer komma jättemycket människor. Så som vädret ser ut, och då det faktiskt är fri entré på området, så är det en fantastisk present man ger göteborgarna.

Första datumet är 2 juni 2023

Jubileumsfestivalen, som pågår under fyra dagar, blir den stora starten på Göteborgs två år försenade 400-årsjubileum. Hundratals personer arbetar just nu med förberedelserna i Frihamnen.

– Allt är planerat in i minsta detalj.

Hur stort arbete är det?

– Tänk att vi bygger en mindre svensk by här ute. Det är ungefär så, det är ett jättearbete faktiskt. Man behöver tänka på allt – från att toaletter ska finnas till att alla arbetare som är här ska ha någonting att dricka.

Finns det något särskilt riskmoment som du är lite orolig för?

ANNONS

– Tiden är alltid en risk, och där gäller det att vi har en bra planering så att vi kan öppna grindarna när vi ska, klockan 15 den 2 juni. Sedan har vi alltid med oförutsedda händelser i vår planering, men hittills känns det bra faktiskt.

LÄS MER:Europe avslutar festivalen på Frihamnspiren i juni

LÄS MER:Här är komikerna som uppträder på Göteborgs Jubileumsfestival 2023

LÄS MER:Brittiska världsstjärnor till Göteborgs jubileumsfest

LÄS MER:Gratis festival i Frihamnen när Göteborg firar 400 år

ANNONS