Kritik mot Jubileumsfestivalen: Inga göteborgare bland dragplåstren

När Göteborg firar 400 år med gratisfestival i helgen är det Europe och Suede som toppar affischen snarare än göteborgska stjärnor som Miriam Bryant eller Victor Leksell. Bland stans rockrävar bubblar också en kritik mot att bokningarna inte speglar den göteborgska musikhistorien.
– Man ser förbi banden som trampat våra gator och torg, säger Jim Jidhed, sångare i bandet Alien.

ANNONS
|

Varken Håkan Hellström, Laleh, Victor Leksell eller Miriam Bryant finns med på lineupen när Göteborg håller sin jubileumsfestival i Frihamnen i mellan fredag och måndag. I stället är det 80-talsrockarna i Europe från Upplands Väsby, britpopbandet Suede och de stockholmska americana-systrarna i First Aid Kit som är de stora namnen.

Jessica Winnberg, som är en av tre bokare av programmet på festivalen, menar att de haft höga ambitioner när det gäller bokningen och att den ska vara så varierad som möjligt. Hon tycker att de har fått ihop ett ”toppenprogram”, även om vissa på önskelistan inte har blivit av.

ANNONS

– Vi har velat boka mycket Göteborg, lite nationellt och lite internationellt. Vi har gjort en ganska rejäl sondering av Göteborgsartister och gjort vårt bästa för att få med så många dragplåster som möjligt. Vi har ställt väldigt många frågor till väldigt många och jag nämner inga namn. Men det är inte så att de är bortglömda utan många har vi frågat, vissa har vi fått, vissa har vi inte fått och vissa har vi inte frågat. Och jag förstår att man kan sakna några, det gör jag också.

Jessica Winnberg tycker att festivalen lyckats få ihop ett varierat program, även om de fått nej från vissa på önskelistan.
Jessica Winnberg tycker att festivalen lyckats få ihop ett varierat program, även om de fått nej från vissa på önskelistan. Bild: Peter Kvarnström

Är det olyckligt att det har blivit så tycker du?

– Jag tror snarare att det är så det är. Man ställer en fråga och sen har man andra aktörer som också är intresserade av de artisterna och då väljer artisterna själva var de spelar.

Kritiken: Viktiga Göteborgsband blir förbisedda

Men det är inte bara de nutida göteborgska stjärnorna som saknas. Det menar i alla fall Jim Jidhed, sångare i rockbandet Alien som hade hits som ”Only one woman” i slutet av 1980-talet. Han tycker att man förbisett många av banden som präglat musikscenen i Göteborg historiskt, exempelvis Nationalteatern, Attentat, Snowstorm och Motvind. Men även hans egna Alien.

– Europe är ett fantastiskt bra band, de är grymma och värda allt, men varför tar vi in dem för att avsluta vår egen festival och ser förbi dem som trampat våra gator och torg?

ANNONS
Jim Jidhed från Alien menar att festivalen misslyckats med att spegla det som präglat Göteborg som musikstad bakåt i tiden.
Jim Jidhed från Alien menar att festivalen misslyckats med att spegla det som präglat Göteborg som musikstad bakåt i tiden. Bild: Anders Ylander

Jim Jidhed fortsätter:

– Vilken annan dag på året som helst så förstår jag att ett band som Alien inte äger samma relevans längre. Men vi har en relevans när man firar ett jubileum och man pratar om den kulturella historien i Göteborg. Där tycker jag att det har skett en tankemiss av de som bokat, man har inte gått tillräckligt långt tillbaka kulturhistoriskt.

Han betonar att han tycker många av bokningarna är bra och att han unnar alla dem som får chansen att spela.

– Det blir säkert en jättebra festival. Men det är lite ledsamt för vissa av oss, i alla fall vi kan känna att vi blir överkörda.

Attentat, Snowstorm och Motvind har inte blivit tillfrågade

Varken popbandet Snowstorm (kända för bland annat ”Sommarnatt”), punkarna i Attentat eller rockbandet Motvind har fått frågan om att spela på Jubileumsfestivalen. Torben Ferm, som var med och grundade Snowstorm som 15-åring 1976, hade inte heller förväntat sig det.

Torben Ferm i Snowstorm hade gärna spelat på festivalen om de fått frågan. ”Absolut! Det är så vi jobbar, om någon undrar om vi kan komma och spela så försöker vi ordna det.”
Torben Ferm i Snowstorm hade gärna spelat på festivalen om de fått frågan. ”Absolut! Det är så vi jobbar, om någon undrar om vi kan komma och spela så försöker vi ordna det.” Bild: Jan M Lundahl

– Det är inte bara nu, vi har aldrig någonsin fått en förfrågan om att spela på Göteborgskalaset till exempel. Men man kan inte gå omkring och vara sur, det är bara ett konstaterande. Just när man gör en tillbakablick och ett 400 års-jubileum så kan man tycka att det vore bra om vi var med, eftersom vi fortfarande finns som grupp, gör många spelningar varje år och har en publik.

ANNONS

När GP ringer upp Mats Jönsson från Attentat säger han att de gärna hade spelat på festivalen om de hade fått frågan i god tid.

– Men det viktiga är inte Attentat, vi får spelningar hur mycket vi vill ändå, det är inte det, säger han.

– Men eftersom du frågar så tycker jag när jag tittat på programmet att det är lite märkligt. Det är ju jubileumsfest och då ska man väl ha både dåtid, nutid och framtid och det har man inte. Man har ju skitit i Göteborgs stolta musikhistoria. Vi är kända för genrer som progg, punk, metal, indie och hiphop. Detta kunde lika gärna varit Värnamos stadsfestival 2004. Det är lite tråkigt, men jag gråter inte.

Mats Jönsson från Attentat saknar flera band från Göteborgs musikhistoria på lineupen. Bland dem Nationalteatern, Nynningen, Troublemakers, Makthaverskan, Bad cash quartet, Roffe Ruff och Kapten Röd.
Mats Jönsson från Attentat saknar flera band från Göteborgs musikhistoria på lineupen. Bland dem Nationalteatern, Nynningen, Troublemakers, Makthaverskan, Bad cash quartet, Roffe Ruff och Kapten Röd. Bild: Josefine Stenersen

Motvind-sångaren: ”Piss i ansiktet på Göteborgsartisterna”

Jack McGuinness, sångare i Motvind, är inne på samma spår:

– Vi är inga bittra gubbar som är sura för att vi inte får vara med. För egen del skiter jag i det för vi spelar på Sweden Rock om tio dagar och vi har sagt att vi inte ska spela så mycket i år, säger han och fortsätter:

– Men det här handlar ju om Göteborg, det är vårt hjärta. Det är klart att vi undrar lite då. Det är jävligt svagt om kulturnoblessen i Göteborg inte fattar att det är ett göteborgskt firande. De är jättefina Europe och drar säkert folk men de är från Upplands Väsby. Då kunde man lika gärna dra hit Beyoncé. Jag tycker det är lite piss i ansiktet på alla de Göteborgsartister som kämpat på genom åren och faktiskt fortfarande håller på.

ANNONS
Jack McGuinness, sångare i Motvind, ställer sig kritisk bokningarna på Jubileumsfestivalen.
Jack McGuinness, sångare i Motvind, ställer sig kritisk bokningarna på Jubileumsfestivalen. Bild: Pressbild

Jessica Winnberg, producent på Jubileumsfestivalen, påpekar att det ändå är många Göteborgsakter med. Hon lyfter fram alla de som spelar tillsammans med Göteborgs symfoniker under invigningskonserten (som José Gonzalez, Stefan Andersson, Yukimi Nagano och Ebbot Lundberg), Gbg Allstars där bland andra Matilda Sjöström och Slowgold spelar ihop samt reggaeblocket med Daniel Lemma, Stina Velocette, Etzia och Hot this year band.

– Att boka i sjok har varit ett sätt att få med fler än bara enskilda band. Sen är det många som inte har fått frågan också. Vi gör ju ett program i fyra dagar och det finns ju jättemycket mer som kunde ha varit i det programmet. Så med all ödmjukhet inför det här uppdraget så är det ju lite ett mission impossible att få med alla. Jag kommer inte gå in på enskilda fall, några har vi försökt med och några har vi inte försökt med, så är det liksom. Jag hade gärna hållit på en vecka.

Alla Göteborgsakter på Jubileumsfestivalen

Fredag:

DJ Nina Natri, Åsa Gustafsson, Claes Eriksson och Per Fritzell från Galenskaparna & After Shave, KonstAB, Ina Lundström, Niklas Andersson, Peter Apelgren, Emrik & Wefunky band, DJ Aron McFaul, Franska trion.

Göteborgs Symfoniker med bland annat Augustifamiljen och kapellmästare Stefan Sporsén. Gästartister: Timo Räisänen, Stefan Andersson, Ebbot Lundberg, Yukimi Nagano, Vic Vem och Katarina Hemlin. Sissela Kyle guidar.

Lördag:

Assia Dahir, DJ Kim Öhman, Bongo Riot Gbg, Raghd, Deki Alem, Dj Anne, DJ Local Arms & Vilhelm, Göteborg Wind Orchestra, Sarah Klang, Solid Gospel, Jennifer Brown, Klara Zimmergren, Appearance, Annica Svensson.

Söndag:

Cherry Wilder, DJ Bebulah, Hellmans Drengar, Albin Lee Meldau, Viveca Lärn, Paula Jivén, Dina Ögon (med göteborgaren Christopher Cantillo på trummor), DJ Demonika, Bohuslän Big Band, Amason (vissa av bandmedlemmarna är från Göteborg), Parham, Göteborgsoperan & Lotta Lundgren.

Måndag:

Sally och Sallybaletten med Maria Lundqvist, Fortesa Hoti, DJ Karin Forsmark, Estraden (med Louise Lennartsson från Göteborg), Jackie Mere, Dj Rough Lynx, DJ Sonja, DJ Nessa, Jens Lekman & Burnstein Orchestra, The Halo Effect.

Matilda Sjöström (Steget och Det Brinner), Amanda Werne (Slowgold), Klara Goliger, Alice B och Lovisa Samuelsson uppträder under namnet Göteborg Allstars.

Daniel Lemma, Jaqee, Stina Velocette, Etzia och Slim Prince med Hot This Year Band.

400 körsångare från Göteborgsregionen framför Stings musikal ”The Last Ship” med Stina Wollter som berättare.

LÄS MER:Varför kommer du inte på Jubileumsfestivalen, Håkan Hellström?

LÄS MER:Europe avslutar festivalen på Frihamnspiren i juni

LÄS MER:Här är komikerna som uppträder på Göteborgs Jubileumsfestival 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS