GP:s Kristian Wedel får Publicistklubben västras stora pris 2022

Varje år delar Publicistklubbens västsvenska filial ut ett pris till en person som utmärkt sig i sin journalistiska gärning. I år går priset till Kristian Wedel, kåsör och redaktör för Världens gång och Göteborgianasidorna i GP.

ANNONS
|

Tre priser delas ut av PK västra i slutet varje år: Dawit Isaak-priset för arbete som främjar yttrandefrihet och pressfrihet, Johannapengen och PK västras stora pris.

I år går det sistnämnda priset, med en prissumma på 15 000 kronor, till GP:s kåsör Kristian Wedel. Han har arbetat på GP sedan 1990-talet och är förutom skribent även redaktör för Världens gång och Göteborgiana. Kristian Wedel ligger också bakom praktverket ”Göteborg 400: stadens historia i bilder”, och kan höras i GP-podden ”Brôta på” tillsammans med Ina Lundström.

Juryns motivering lyder: ”Genom klassisk kåsörkonst fångar han vardagen i dåtid, nutid och framtid. Med sin finurliga penna flanerar han runt i Göteborg, med humor och värme ständigt närvarande.”

ANNONS

Priset går till “personer eller redaktioner som gör en värdefull publicistisk gärning som kännetecknas av engagemang, skaparlust, nytänkande”.

– Jag är jätteglad och överraskad över att få ett så fint pris. Det trodde jag aldrig, jag har tänkt att det går till grävande reportrar och skribenter som skriver långa reportage. Så det var väldigt roligt, säger Kristian Wedel.

Dawit Isaak-priset till Kurdo Baksi

Prissumman på 15 000 kronor kommer att spenderas på extra godsaker när familjen åker till Jul på Tivoli i Köpenhamn i helgen.

– Det var det första min 12-åring sa när jag berättade om priset. ”Då kan vi köpa extra glass!” Och det har han ju helt rätt i.

Priset delas ut på kvällen den 8 december på PK västras medlemskväll på Pustervik. Kristian Wedel kommer då att vara på plats med sin parhäst, tecknaren Ulf Sveningson.

Dawit Isaak-priset 2022 tilldelas debattören, journalisten och författaren Kurdo Baksi, ”för att under flera decennier ha fört en orädd och orubblig kamp för det fria ordet, med medmänsklighet och glödande engagemang”.

Johannapengen, som instiftades 1983 till minne av tidningsförsäljerskan ”Johanna i Brunnsparken” går till Marie Oskarsson, journalist, författare och redaktör för This is Angered. ”Med gedigen journalistisk kompetens och tonsäker pedagogisk skicklighet ger hon barn verktyg att uttrycka sig och hitta sin egen röst som juniorjournalister i projektet This is Angered”, skriver juryn.

ANNONS

Publicistklubben västras stora pris

Tidigare mottagare:

1993 Arbetet Nyheterna

1994 Tidskriften Filmkonst

1995 Lars Göran Svensson och PeO Wenander

1996 Jan Hansson

1997 Christina Herrström och Peter Schildt

1998 Nils Svensson och Nils Hanson

1999 Ingrid Segerstedt Wiberg

2000 Britt-Marie Mattsson

2001 Björn Tunbäck

2002 Bengt Bratt

2003 Björn Berglund

2004 Maria Wallin, Socialpolitik

2005 Marie Branner och Anna von Brömssen

2006 Kungsbackaposten

2007 Kaliber

2008 Stephan Lövgren

2009 Anna Jaktén

2010 Hannes Råstam

2011 Mia Skäringer

2012 Mattias Andersson och Ulla Kassius

2013 Mattias Göransson

2014 Daniel Olsson

2015 Katarina Sahlin

2016 Magnus Sundberg, frilans

2017 Karin Mattisson, SVT

2018 Stefan Eklund, Borås Tidning

2019 Carl Javér, dokumentärfilmare

2020 Stefan Livh, radiojournalist

2021 Annica Carlsson Bergdahl, journalist, författare och utställningsproducent

Läs mer av Kristian Wedel:

LÄS MER:Borås är större än Göteborg

LÄS MER:Är Poseidon verkligen nazistisk?

LÄS MER:Julen är här (kom ihåg var du hörde det först)

LÄS MER:Kungen hade otur när han träffade mig på Nobelfesten

LÄS MER:Ingen vill ha tunnelbana i Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS