De ryska oligarkernas konstsamlingar avslöjas

Ukraina har listat konstverk som finns i ryska oligarkers ägo, för att försvåra försäljningar av verken. Och det är en uppseendeväckande lista, med guldkorn ur konsthistorien signerade bland annat Picasso, da Vinci och Andy Warhol.

ANNONS
|

Fyra screentryckta Marilyn Monroe. En färgsprakande Gustav Klimt. En triptyk av Francis Bacon. Claude Monets berömda näckrosor.

Det är som en grundkurs i konstvetenskap att bläddra igenom oligarkernas samlingar, som offentliggjorts av Ukrainas antikorruptionsmyndighet. Tanken är att försvåra handel med verken, som omfattas av sanktionerna mot Ryssland, skriver The Guardian.

En av samlingarna tillhör den tidigare Chelseaägaren Roman Abramovitj. Han köpte Francis Bacons ”Triptyk 1976” på en Sothebysauktion 2008, för 86 miljoner dollar – det näst högsta priset som betalats för ett Baconverk. Abramovitj äger även skisser av den ukrainsk-amerikanske konstnären Ilja Kabakov till ett värde av 60 miljoner dollar.

ANNONS

Petr Aven, tidigare chef för Rysslands största kommersiella bank Alfa-Bank, har en stor samling som bland annat innefattar flera verk av Marc Chagall och Vasilij Kandinskij, varav den dyraste värderas till 23 miljoner dollar.

En som gått åt det modernare hållet är Mikhail Fridman, som leder den mäktiga företagsgruppen Alfa-Grupp. Han äger Andy Warhols ”Four Marilyns”, som värderas till 38 miljoner dollar, och ett verk av Damien Hirst.

Konstmarknaden lockar till sig penningtvätt

Dmitri Rybolovlev, som gjort sig en förmögenhet på att sälja konstgödsel och även är känd för att ha genomgått en av världens dyraste skilsmässor, har ett mindre konstmuseum i sin ägo. Han har betydande verk av Paul Gauguin, Gustav Klimt, Auguste Rodin, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Mark Rothko and Vincent van Gogh.

Han ägde dessutom den ”Salvator Mundi” som tillskrivs Leonardo da Vinci fram till 2017, då den såldes via auktionshuset Christies till den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman för rekordsumman 450 miljoner dollar.

Att Ukraina riktar in sig på konstverken är ingen slump. Många av oligarkerna har redan lämnat chefsposter och ägandeandelar för att bolagen ska undgå sanktioner. Även konstverken omfattas alltså av sanktionerna, men är relativt svåra att kontrollera.

Konstmarknaden uppskattas ha ett globalt värde på omkring 65 miljarder dollar och lockar till sig både kriminella och terrorgrupper, skriver det mellanstatliga antipenningtvättorganet Financial Action Task Force (FATF) i en rapport från februari 2023.

ANNONS

Delvis beror det på att handeln inte har övervakats ordentligt. Att konstmarknaden av tradition omgärdats av hemlighetsmakeri, bland annat genom att samlare köper verk anonymt via ombud, har också gjort det lättare att komma undan med penningtvätt. Dessutom köps och säljs verk ofta över landsgränser, vilket ställer höga krav på internationellt polissamarbete och gemensam lagstiftning.

Antikorruptionsmyndigheten skriver på sin sajt War&Art, där listan över konstverken finns, att informationen kommer från öppna källor och behöver vidare verifiering. Listan innehåller också verk som tidigare ägts av oligarker, för att ”avskräcka” från handel med dessa.

LÄS MER:Stor skada på kulturvärden i Odessa-attacken

LÄS MER:Kievs balettkompani är på oavbruten turné i väntan på fred

LÄS MER:Superyacht på radarn igen – efter åtta månader

LÄS MER:Chelsea utreds för ekonomiska regelbrott

LÄS MER:Uppgifter: Vänskapen med oligarken ledde Putin i krig

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS