Katedralen i Odessa träffades av en rysk robot natten mot söndagen den 23 juli. Något som gjorde att byggnaden nu saknar tak.
Katedralen i Odessa träffades av en rysk robot natten mot söndagen den 23 juli. Något som gjorde att byggnaden nu saknar tak. Bild: Jae C. Hong/AP/TT

Stor skada på kulturvärden i Odessa-attacken

Kultur är en del av vår identitet och attacken på katedralen i Odessa får därför stora konsekvenser.
– Det går inte att räkna i pengar, säger Fedir Androshchuk på Nationalmuseet för Ukrainas historia.

ANNONS

Natten mot söndagen den 23 juli träffades katedralen i Odessa av en rysk robot. Något som ledde till att byggnaden fick stora skador. Den saknar nu tak och arbetet pågår med att tömma katedralen på dokument och värdefulla föremål.

Sedan i början av året är katedralen med på Unescos lista över världsarv och inom de närmsta dagarna kommer FN-organet att skicka en grupp experter till området för att inventera byggnaden.

De kulturhistoriska värdena som gått förlorade i och med attacken är stora.

– Det går inte att räkna i pengar. Byggnaden är historiskt värdefull och har kulturellt kapital. Kultur är viktigt för det är en del av vår identitet. Utan den förlorar man mycket, säger Fedir Androshchuk.

ANNONS

Han är chef för Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev och arbetar med att jämföra svenska och ukrainska museisamlingar.

Odessa har en viktig plats i såväl ukrainsk som rysk kultur och många av invånarna pratar ryska. Detta gjorde att attacken på staden förvånade många.

Den ursprungliga katedralen, som invigdes i slutet av 1700-talet, förstördes under Stalin-regimen, men byggdes upp igen.

"Kulturarv är det allmännas ansvar"

Fedir Androshchuk menar att det nu inte bara är upp till Ukraina och Ryssland, utan hela världen, att arbeta för att försöka reparera katedralen.

– Jag betraktar kulturarv som det allmännas ansvar. För det krävs såklart experter och mycket arbete, men någon omöjlighet är det inte. Man lyckades återskapa städer efter andra världskriget, det finns exempel på det.

Fedir Androshchuk konstaterar att frågan om just kulturarv nedprioriteras under krig. Det är kanske inte är så konstigt att liv går före kulturföremål, säger han. Samtidigt tillägger han:

– Men man får inte glömma att kulturarvet är viktigt. Det handlar om identitet och hela det här kriget handlar om identitet.

Det är också under tider av kris och krig som människor vill söka sina rötter och behovet att gå på museum ökar då, säger Fedir Androshchuk.

– Då kan inte alla utställningar handla om krig. Konst måste också blicka framåt för att ge hopp och drivkraft.

ANNONS
Katedralen invigdes i slutet av 1700-talet. Under 1930-talet förstördes den av Stalin-regimen, men kunde byggas upp igen. Den nya katedralen har stått sedan början av 2000-talet, men har nu skadats av en rysk robot.
Katedralen invigdes i slutet av 1700-talet. Under 1930-talet förstördes den av Stalin-regimen, men kunde byggas upp igen. Den nya katedralen har stått sedan början av 2000-talet, men har nu skadats av en rysk robot. Bild: Anna-Lena Lindqvist
Fedir Androshchuk är chef på Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev och har tidigare bott i Sverige. Pressbild.
Fedir Androshchuk är chef på Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev och har tidigare bott i Sverige. Pressbild. Bild: Yu Ezhel/Statens historiska museer

Fakta: Andra kulturbyggnader som skadades i attacken

Utöver katedralen kom Odessas arkeologiska museum, litteraturmuseum och sjöhistoriska museet till skada i attacken.

Också vetenskapens hus, en byggnad som tidigare tillhört Tolstoj-släkten, angreps.

Fakta: Kulturarv och krig

Kulturarv som skadas, till exempel i krig, byggs ibland upp på traditionellt sätt. Men det är ofta både tidskrävande och kostsamt.

Att kulturarv och kulturmiljöer blir måltavlor i krig beror på att angriparen vill skriva om historien.

I fjol startade Riksantikvarieämbetet tillsammans med museer en insamling för att rädda kulturhistoriska platser i Ukraina.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS