Tre recept på koreansk mat – k-food trendar

Det koreanska köket, eller k-food, spås få ett bredare genomslag 2024. En viktig hörnsten är den umamistinna kimchin som sätter smak och färg på stekt ris och bibimbap. Maria Zihammou lär dig laga tre koreanska rätter.

ANNONS
Koreanerna älskar kimchi, det vill säga salladskål fermenterat med bland annat gochugaru (chiliflingor).
Koreanerna älskar kimchi, det vill säga salladskål fermenterat med bland annat gochugaru (chiliflingor). Bild: Stefan Edetoft

Recept: Kimchistekt ris

4 portioner

Ris som steks med välsyrad kimchi är en av de mest populära rätterna i Korea. Ingredienserna är få och lätta att få tag på. Jag tycker att kombinationen med rökt fläsk och syran från kimchi är oslagbar.

150 g kallrökt sidfläsk eller bacon

1 gul lök, liten

1–2 msk neutral olja, t ex rapsolja

2 msk smör

3 dl kimchi

3 msk kimchispad

3 msk soja, koreansk eller japansk

1–2 msk gochujang

8 dl kokt ris, koreanskt eller japanskt

1 tsk sesamolja

4 ägg

2 salladslökar

2 msk rostade sesamfrön

Skär fläsket i mindre bitar. Skala och finhacka löken.

ANNONS

Hetta upp en rejäl stekpanna med någon matsked olja och stek fläsket tills det fått lite färg. Tillsätt löken och stek tills löken mjuknat och fläsket är knaprigt.

Tillsätt smöret och kimchi. Fräs i några minuter, rör då och då. Häll ner kimchispad, soja och rör ner gochujang. Blanda och tillsätt riset och sesamolja. Stek på medelvärme och blanda tills allt är varmt och har blandats ordentligt. Sätt åt sidan.

Hetta upp en stekpanna och stek äggen med lite olja på en sida tills vitan stelnat, äggulan ska vara krämig.

Strimla salladslöken i tunna skivor. Lägg upp riset och toppa med stekt ägg, salladslök och rostade sesamfrön.

Koreanska rätter

I Korea älskar man sin kimchi. Alltså salladskål som fermenteras med bland annat gochugaru (chiliflingor) och äts flera gånger om dagen, gärna med ris. Stinget av chili i kombination med syra och sälta gör kimchi oumbärlig i wokpannan med stekt ris. En vardagsrätt som koreanerna ofta äter med stekt ägg.

I en bibambap, som betyder rört ris, får kimchi agera sidorätt tillsammans med kött, ägg och grönsaker. Ingredienserna varierar beroende på var i landet du befinner dig.

Andra kända rätter är bulgogi, marinerade och tunt skivade strimlor av kött som grillas, och de sushiliknande rullarna gimbap som även kallas kimbap.

Kycklingen ska friteras frasigt och blandas med en sötstark chilisås.
Kycklingen ska friteras frasigt och blandas med en sötstark chilisås. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Koreansk friterad kyckling

4 portioner

Det här är en riktigt publikfriande rätt. Hemligheten är frasigt friterad kyckling som blandas med en sötstark chilisås. Det är sött, fett och hett, och helt magiskt till krispig sallad och knapriga jordnötter.

600 g kycklinglårfilé

1 msk finriven ingefära

1,5 dl maizena

1 tsk salt

Chilisås:

1 dl ljust muscovadosocker

2 msk gochujang

3 msk ketchup

2 msk risvinäger

2 msk sojasås, koreansk eller japansk

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk finriven ingefära

1 msk sesamolja

1 l neutral olja till fritering, t ex rapsolja

Till servering:

1 dl grovhackade jordnötter

ANNONS

2 salladslökar, tunt skivad

Nykokt ris

Krispiga salladsblad

Dela kycklingfiléerna i tre delar. Häll ner riven ingefära i en bunke med maizena och salt. Blanda och tillsätt kycklingbitarna, rör runt så att kycklingen täcks. Lägg upp kycklingbitarna på ett fat, skaka av överflödig maizena.

Tillsätt alla ingredienser till dippsåsen i en kastrull och värm i 5–8 minuter tills såsen tjocknat.

Värm olja i en tjockbottnad kastrull tills den är 180 grader. Fritera kycklingen i omgångar i några minuter och lägg upp på ett fat med hushållspapper så att överflödigt fett kan rinna av.

Lägg ner kycklingen i en bunke och tillsätt såsen, blanda så att kycklingen täcks av såsen. Lägg upp på ett fat och toppa med hackade jordnötter och skivad salladslök. Servera gärna med nykokt ris och krispiga salladsblad.

Den koreanska risrätten bibimbap är en favorit även internationellt.
Den koreanska risrätten bibimbap är en favorit även internationellt. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Bibimbap

4 portioner

Bibimbap betyder rört ris och det är precis vad man ska göra när rätten lagts upp, för att alla goda smaker ska samsas i skålen. Man kan byta ut köttet mot svamp och marinera på samma sätt om man vill.

300 g entrecote

Neutral matolja, till stekning

4 dl koreanskt eller japanskt ris

2 morötter

Marinad:

2 msk soja, koreansk eller japansk

1 msk socker

1 msk sesamolja

ANNONS

1 msk vitt vin

2 vitlöksklyftor, riven

Picklad gurka:

1 gurka

2 msk risvinäger

1 tsk salt

1 tsk socker

1 tsk gochugaru

Sesamgroddar:

200 g färska groddar

1 tsk salt

1 tsk sesamolja

1 msk rostade sesamfrön

Spenat med soja och sesamfrön:

200 g färsk spenat

1 tsk finriven ingefära

1 vitlöksklyfta, riven

1 msk soja, koreansk eller japansk

1 tsk sesamolja

1 msk sesamfrön, rostade

Bibimbap-sås:

2 msk gochujang

1 msk sesamolja

1 msk råsocker

1 msk vatten

1 msk rostade sesamfrön

1 msk risvinäger

Till servering:

4 ägg

3 dl kimchi

Skär köttet i tunna skivor och strimla det.

Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en bunke och tillsätt köttet. Blanda väl och marinera i 30 minuter i kylen.

Koka riset enligt beskrivningen på förpackningen.

Skala och strimla morötterna i lång remsor med en potatisskalare.

Skär gurkan i tunna skivor med en mandolin eller vass kniv. Blanda gurkan med vinäger, salt, socker och gochugaru i en skål.

Koka upp två liter vatten och tillsätt groddarna, häll genast av vattnet och skölj groddarna med kallt vatten i ett durkslag. Låt rinna av och lägg ner i en skål tillsammans med salt, sesamolja och sesamfrön, blanda.

ANNONS

Koka upp två liter vatten och tillsätt spenaten, häll genast av vattnet och skölj spenaten med kallt vatten i ett durkslag, låt rinna av. Krama ur vätskan ordentligt. Blanda spenaten i en skål med finriven ingefära, vitlök, soja, sesamolja och sesamfrön.

Blanda samman alla ingredienser till bibimbap-såsen i en skål.

Hetta upp några matskedar olja och stek äggen på en sida tills vitan stelnat, äggulan ska vara krämig.

Stek köttet på hög värme med några matskedar olja i några minuter.

Fördela riset i fyra skålar och lägg ut kött, spenat, groddar och gurka i ett fint mönster. Toppa med lite av såsen, kimchi och stekt ägg. Blanda och njut.

Det koreanska skafferiet

Gochujang: Fermenterad chilipasta som är en populär smaksättare i koreanska rätter. Smaken är både het och rik på umami. Blanda ner i en sås till bibimbap eller använd i grytor och marinader.

Gochugaru: Flingliknande chilikrydda med mild aromatisk chilismak. Prova att strö ut som smaksättare på maten vid bordet eller blanda ner i grytor och ge nudelsoppan koreansk chilikaraktär.

Soja: Tunn, ljus soja, som känns igen från sushi och det japanska köket, finns även i Korea. Den är rik på umami och har hög salthalt. Ger karaktär i såser, marinader, stekt ris och blandas med blancherade grönsaker för att ge sälta.

LÄS MER:Så lagas den mexikanska såsen mole på Tizne i Göteborg

LÄS MER:God och krämig pasta – enkla recept på supersnabba såser

LÄS MER:Krögarnas nya devis: Kunden har alltid fel

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS