Shahpar Fouladvand och Babak Alaei är med familjen på återvinningscentralen i Västra Frölunda.
Shahpar Fouladvand och Babak Alaei är med familjen på återvinningscentralen i Västra Frölunda. Bild: Mia Höglund

Högsäsong på återvinningen i Högsbo

Får man slänga invasiva växter, möbler eller asbest på återvinningscentralen? Och vad är det göteborgarna slänger egentligen? En söndag i maj är svaret: mycket!
– Folk håller på i trädgårdar och är ute mer och rensar, som man kanske inte riktigt gör under vintern, säger Emilie Saarinen, gruppledare på återvinningscentralen i Högsbo.

ANNONS
|

Kön med bilar, både med och utan släp, sträcker sig en bit längs staketet till återvinningscentralen i Högsbo.

– Backa, backa, backa, ropar en av de anställda i orange väst och gestikulerar mot en bil som precis svängt upp på rampen till den smala sträckan med alla containrar.

När kvinnan vid ratten backar viker sig det påkopplade släpet runt en kurva som samtidigt är en backe. Kvinnan räddar upp situationen genom en avancerad rattmanöver.

Det finns bodar för återbruk på återvinningscentralen i Västra Frölunda.
Det finns bodar för återbruk på återvinningscentralen i Västra Frölunda. Bild: Mia Höglund

På skyltarna står det saker som hårdplast, trä och energiåtervinning. Det är trångt och var man än står är det någon som vill knö sig förbi med en gammal fläckig fåtölj, en halv altan eller urblekta sittdynor.

ANNONS

Shahpar Fouladvand och hennes man Babak Alaei har städat och rensat i trädgården hemma i Grimmered. Nu har de precis kommit fram efter att ha suttit i kö i 40 minuter. De kommer överens om att prata en i taget för att hela tiden kunna fortsätta lasta ur saker ur bakluckan.

– Det är mest saker från vår dotter som är fyra år. Vi tog en titt i vårt förråd och planen är att vi inte ska ersätta de här grejerna med nya, utan ha lite mindre saker, säger Shahpar.

Köer mellan 30 och 45 minuter

Hon tycker att det känns skönt att kunna åka till återvinningscentralen och inte bara kasta sakerna. Babak kommer tillbaka från en av containrarna lite längre bort samtidigt som en bil försöker tränga sig förbi i den smala mittfilen utan att klippa några backspeglar på vägen. Inte helt lätt.

– Det är bra att det här finns, men det skulle kunna vara lite bättre planerat, säger Babak innan han lyfter ut de sista påsarna ur bakluckan.

En man i en svart Volvo sticker ut huvudet ur sin öppna ruta och ropar att vi ska flytta på oss samtidigt som han vrider ratten mot utfarten. Det brukar vara mycket folk den här tiden på året och just på helgerna är det allra mest.

ANNONS

Köerna för att ens komma in på ÅVC i Högsbo kan vara mellan 30 och 45 minuter när det är mycket folk, berättar Emilie Saarinen som är gruppledare på Högsbo ÅVC.

– Majoriteten av alla är ju lediga på helgen. Det är då man har tid och passar på. Det finns andra stationer, men det är lite längre körstäcka från stan. De har också märkt av att det är mycket besökare, men har kanske inte de här köerna som vi har, säger hon.

I Göteborg finns det fyra återvinningscentraler utöver Högsbo, det är Bulycke, Tagene, Sävenäs och Kretsloppsparken i Alelyckan. Den som bor i eller nära en kranskommun har sannolikt närmare till någon av ÅVC:erna där – mer information finns på kommunernas hemsidor.

Säsong för trädgårdsavfall

Med tanke på köerna i Högsbo kan det vara värt att kolla om det inte går att hitta en annan återvinningscentral lite närmare. Det finns nämligen ett samarbete mellan Göteborgs kommun och kranskommunerna Ale, Härryda, Kungsbacka, Lerum, Mölndal och Partille som gör att man kan slänga även där.

Återvinningscentralen i Högsbo har högsäsong mellan tidig vår och sen höst. Och just nu är det ris och grenar, men även impregnerat trä som kommer in i stora mängder.

ANNONS

– Folk håller på i trädgårdar och är ute mer och rensar, som man kanske inte riktigt gör under vintern. Det är trädgårdsavfall och sånt som kommer in nu under högsäsongen, säger hon.

Emilie Saarinen berättar att de kan få väldigt olika reaktioner när de påpekar att folk sorterar fel eller behöver flytta på bilen inne på området. Just för att det är många som kommer samtidigt.

– Är det en helgdag när vi har mycket, de har köat in, det är trångt på rampen, de kanske kör med släp och är inte vana, så kommer vi och kanske säger att de slänger fel. Då kan de lätt bli upprörda eftersom de är stressade i situationen, säger hon.

Det hon noterat är det som ofta hamnar fel är saker som består av flera olika material och att många tror att elektronik sorteras som metall. Men det finns även de som låter bli att sortera helt och hållet och dumpar allt i antingen en container med brännbart eller en för avfall som ska gå till energiåtervinning.

Om man gör fel, medvetet eller omedvetet, vad kan hända?

– Vi informerar kunden om att det inte skulle vara där. Går det att få upp det ur containern så tar man upp det, men går det inte så får man säga till i nästa steg att det är en avvikelse i den containern.

ANNONS

Det är strikt förbjudet, både för besökare och personal att klättra ner i containrarna. Även om det finns saker där som skulle kunna vara användbara. Emilie Saarinen ser en hel del saker som slängs i containrarna men i stället hade kunnat ställas i de bodar som är avsedda för prylar som husgeråd, böcker och kläder, men även en för begagnat byggmaterial.

– Man kanske inte tänker på att till exempel all textil går till second hand. Eller att man kan ge nytt liv till kanske en liten möbel, någon fin kruka eller utemöbler, säger hon.

Karolina Colliander berättar att hon helst också köper saker på second hand och att hon tycker det är viktigt att återvinna.
Karolina Colliander berättar att hon helst också köper saker på second hand och att hon tycker det är viktigt att återvinna. Bild: Mia Höglund

Besök i mors dags-present

Tynneredsbon Karolina Colliander kommer ut ur en av återbruksbodarna där hon har lämnat lite stekpannor hon inte längre behöver.

– Jag fick i mors dags-present av min son att han skulle skjutsa runt mig. Jag sa att jag ville åka till Ikea och hit till återvinningen, säger hon och skrattar.

Om några år ska den välbesökta återvinningscentralen i Högsbo i stället ha byggts om till en kretsloppspark. Den ska bli tre gånger så stor som nu och ha plats för bland annat återbruk och second hand. Den är planerad att invigas någon gång under 2027.

Tryckimpregnerat trä kommer in i stora mängder när folk fixar sina altaner inför sommaren.
Tryckimpregnerat trä kommer in i stora mängder när folk fixar sina altaner inför sommaren. Bild: Mia Höglund

Här är några vanliga frågor om hur det fungerar och vad man kan lämna på återvinningscentralen:

ANNONS

Får man ta med eller köpa saker som har slängts på återvinningscentralerna?

Det är förbjudet att ta sig ner i containrarna och plocka upp saker. Vissa återvinningscentraler har väl utmärkta platser eller bytesbodar där det är tillåtet att både ge och ta saker. Fråga personalen om du är osäker.

Hur fungerar passersystemet på återvinningscentraler?

Har du ett giltigt körkort kan du använda det för att ta dig in på återvinningscentralen. Har du inte det kan du istället beställa ett ÅVC-kort. Läs mer om reglerna här.

Vad kostar det att åka till återvinningscentralen?

Den som är vuxen och folkbokförd i Göteborg, eller har ett avfallsabonnemang i kommunen, har ett obegränsat antal fria besök på återvinningscentralerna. Reglerna är olika för olika kommuner, specifik information finns på kommunernas hemsidor.

Här kan du läsa om vad som gäller för göteborgare som åker till kranskommunerna.

Vad skiljer återvinningsstationer och återvinningscentraler åt?

På en återvinningsstation kan du lämna förpackningar. Det handlar alltså om allt från mjölkkartonger och glasförpackningar till konserver och plast. På återvinningscentralen kan man lämna saker som inte är förpackningar, se lista nedan. Ibland finns det även återvinningsstationer i anslutning till centralerna.

Vad kan man lämna på återvinningscentralen?

  • Jord och komposterbart avfall
  • Ris (kvistar, grenar och julgranar) och invasiva växter
  • Trä, inklusive impregnerat trä
  • Stoppade möbler
  • Plast
  • Fönster
  • Järn och metall
  • Gips, sten, tegel och betong
  • Däck
  • Asbest (inte på alla centraler och förpackat)
  • Vitvaror och elavfall
  • Wellpapp, böcker, tidningar och förpackningar
  • Textilier, kläder och skor
  • Matfett och fallfrukt
  • Användbart byggmaterial och second hand
  • Farligt avfall
  • Material till energiåtervinning (tidigare kallat "brännbart")
  • Ej återvinningsbart material

Läs mer om vad som hamnar i vilken kategori här.

Källa: Göteborgs stad

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ–knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Nu måste du sortera ut matavfall – felsortering ger böter

LÄS MER:Här hamnar allt glas du lägger i återvinningen

LÄS MER:Elva misstänkta för brott i sopskandalen Think Pink – GP följer i avfallets spår

LÄS MER:Experten om Think Pink-härvan: ”Sveriges största miljöbrott alla kategorier”

LÄS MER:Det är GP:s satsning Klimatåret

LÄS MER:Sveriges dröm om kärnkraft – verklighet i Finland

LÄS MER:Stenmarks klassiska backe lyser grönt och luktar koskit

ANNONS