Det är märkligt att IES och andra friskolor använder engelskan som huvudspråk, tycker skribenten.
Det är märkligt att IES och andra friskolor använder engelskan som huvudspråk, tycker skribenten. Bild: Olof Ohlsson

Våra skattepengar ska inte finansiera friskolor

Föräldrarna borde alltid själva få betala för elevernas skolavgifter på friskolorna, skriver C-G Pernbring.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Det är inte ovanligt att bland annat Internationella Engelska Skolan (IES) får kritik för sitt agerande i pressen och i medierna. Dessutom diskuteras det ofta om fördelarna med de privata friskolorna kontra de kommunala skolorna. Jag har personligen ingenting emot privata friskolor.

Men det är ändå märkligt att IES och flera andra svenska friskolor använder engelskan som huvudspråk och första undervisningsspråk i undervisningen. I svenska skolor ska alltid svenskan vara huvudspråk. Det är självklart! Det är ju vårt modersmål och Sveriges officiella språk. Engelska ska givetvis också undervisas både i kommunala skolor och i friskolor, men i mer normal omfattning.

ANNONS

Besynnerligt är det också att de privata friskolorna i Sverige, inklusive IES, skattefinansieras via en så kallad skolpeng. Det är ju vi skattebetalare som står för hela kalaset. Föräldrarna borde alltid själva få betala för elevernas skolavgifter på friskolorna, anser jag. Något som redan händer i andra europeiska länder.

Tyvärr diskuteras varken engelskan i undervisningen eller skolpeng till friskolor så ofta och ingående i medierna som jag hade hoppats på. Varför?

C-G Pernbring

LÄS MER:Motståndarna vill inte erkänna att det massiva stödet för friskolor

LÄS MER:Skolministern: ”Vinsten har blivit ett slagträ i debatten”

LÄS MER:IES överklagar avslag för ny skola i Södra Änggården

ANNONS