Barbara Bergström
Barbara Bergström, grundare och delägare i Internationella engelska skolan. Bild: Alexander Mahmoud/DN/TT

IES överklagar avslag för ny skola i Södra Änggården

I juli nekades Internationella engelska skolan tillstånd att driva fyra nya skolor i Sverige, däribland en i Södra Änggården i Göteborg. Bakgrunden till beslutet var bristande elevunderlag för de planerade skolorna, men nu överklagar friskolekoncernen avslaget.

ANNONS
|

2019 tecknade Internationella engelska skolan avtal om att driva en ny grundskola för 900 elever i Södra Änggården i Göteborg, utöver de två som redan finns i Johanneberg och Krokslätt.

Men i juli nekade Skolinspektionen friskolekoncernen tillstånd att öppna den planerade skolan. Detta då då de inte hade skickat in några uppgifter om elevunderlag för den aktuella skolan, trots återkommande möjligheter att komplettera ansökan.

Ann-Catrine Fogelgren (L), vice ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg, öppnade då för att söka en ny aktör som skulle driva den tilltänkta skolan. Men nu överklagar Internationella engelska skolan Skolinspektionens beslut, då de anser att Skolinspektionens skäl för avslag är ”felaktigt”.

ANNONS

”Det finns enligt kommunen ett stort behov av en ny grundskola i den planerade nya stadsdelen. Dessutom behövs fler skolplatser för att de 6700 elever som idag står i kö till våra två skolor i Göteborg ska få gå i den typ av skola som de vill och efterfrågar”, skriver Jörgen Stenquist, vice vd på Internationella engelska skolan, i ett mejl till GP.

Har öppnat upp köer till de nekade skolorna

I sina tidigare ansökningar för de sammanlagt fyra skolor man önskar öppna i Sverige, däribland den i Södra Änggården, presenterade friskoleföretaget endast intresset för koncernens skolor i andra närliggande områden till skolorna.

Men efter avslagsbesluten öppnade de upp köer till de nekade skolorna och uppmanade föräldrar som ställt sina barn i kö till någon av de befintliga skolorna att anmäla sitt intresse till dessa, vilket de nu inkluderat i överklagan.

”Vi har öppnat en kö just för Södra Änggården för att tillmötesgå Skolinspektionen och på så sätt skingra alla eventuella oklarheter runt elevunderlaget. Underlaget vi skickade in till Skolinspektionen i vår begäran om omprövning omfattade 789 elever”, skriver Jörgen Stenquist.

I första hand vill skolföretaget att Skolinspektionen omprövar sina beslut, och i andra vill man att överklagandet lämnas till Förvaltningsrätten för vidare handläggning.

”Att 789 elever ställer sig i kö till södra Änggården på en vecka anser vi vara ett bevis på ett mycket stort riktat intresse för skolan i Södra Änggården”, skriver Jörgen Stenquist.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS