Barn och unga som får antidepressiv medicin är redan utsatta, skriver insändarskribenten.
Barn och unga som får antidepressiv medicin är redan utsatta, skriver insändarskribenten. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ska vårdcentraler skriva ut antidepressiva till barn?

Ska vårdcentraler verkligen administrera antidepressiv medicin till barn och unga? skriver signaturen Chockerad mamma.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Min dotter har kämpat med svår depression och ångest sedan fem år och det har gått upp och ned. Hon är 17 år. Hon har haft kontakt med Bup tidigare, men fick sedan kontakt med vårdcentralen.

Hon åt en antidepressiv medicin, Sertralin, och hade högsta dosen. Då hon upplevde att det inte fungerade längre, kontaktade vi vårdcentralen igen. Läkaren sa att min dotter skulle testa en annan antidepressiv medicin. Min dotter skulle då trappa ned Sertralin varje dag. Det skulle gå ner till noll efter en vecka. Vi fick information om att min dotter kunde få så kallade utsättningssymtom, men att de borde gå över snabbt.

ANNONS

Efter att ha trappat ned Sertralin några dagar började min dotter må mycket dåligt. Vi kontaktade läkaren på vårdcentralen och skickades direkt till Bup-akuten. Där fick vi snabbt prata med en psykiater och vi förstod att utsättningen av Sertralin hade skett på tok för snabbt. Vi fick en akuttid till Bup, som tog över administrationen av medicineringen. Vi kände direkt att här fanns specialister, som visste vad de pratade om.

Ska vårdcentraler verkligen administrera antidepressiv medicin till barn och unga? Jag tycker inte det. Det borde vara Bup eller om det finns en legitimerad psykiater på vårdcentralen. Barn och unga som får antidepressiv medicin är redan utsatta och har ofta haft svåra psykiska besvär. Det går inte att leka med deras hälsa. En allmänläkare har helt enkelt inte kompetensen för att administrera antidepressiv medicin för barn och unga.

Chockerad mamma

LÄS MER:RIK arbetar med psykisk ohälsa efter talangen Loves självmord

LÄS MER:Jessica sökte hjälp mot smärta – fick ”diagnosen” bisexuell

LÄS MER:Sahlgrenskas avdelning för unga med ätstörningar stänger på helger

ANNONS