Förutom svenska lär man sig om livet i Sverige, berättar insändarskribenten.
Förutom svenska lär man sig om livet i Sverige, berättar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

SFI är mer än bara svensk grammatik

Vi anpassar all undervisning efter den verklighet som vi och våra deltagare lever i, skriver Camilla Gharbi.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

SFI-ubildningen får ofta mycket negativ kritik, senast i programmet ”Sverige möts” (SVT 18/5). Jag undrar hur många av gästerna som så säkert uttalade sig om SFI-utbildningen, verkligen vet vad den innebär och innehåller.

Jag har många års erfarenhet som SFI-lärare och jag måste opponera mig mot den bild, som gavs. Vi möter människor med mycket olika grad av utbildningsnivå från hemlandet. De delas in i olika grupper just efter tidigare utbildningsnivå.

När eleverna lärt sig grundläggande svenska, fortsätter vi med information om livet i Sverige. Till exempel: Hur gör man i olika situationer i Sverige? När ska man ringa 112?

ANNONS

Vi anpassar all undervisning efter den verklighet som vi och våra deltagare lever i. Några tycks tro att eleverna mest pluggar grammatik, men så är det inte. Vi försöker så mycket som möjligt anpassa undervisningen till det liv som våra elever har.

Camilla Gharbi

LÄS MER:Att behärska vardagssvenskan är inte ”skitsamma”

LÄS MER:Stressade SFI-lärare slutar på ABF Vux

LÄS MER:Här lär sig ukrainare svenska: ”Ger mig ett lugn för stunden”

ANNONS