Svenska folket kommer att rösta från Camilla Läckberg till Gunnar Ekelöf, Carl Larsson till Dan Wolgers, skriver Eva Dufva.
Svenska folket kommer att rösta från Camilla Läckberg till Gunnar Ekelöf, Carl Larsson till Dan Wolgers, skriver Eva Dufva. Bild: Christel Lind

Låt svenska folket ta fram en kulturkanon

En jätteenkät till svenska folket skulle sätta igång kulturdiskussionerna, skriver Eva Dufva.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

I senaste numret av Axess finns ett antal artiklar författade av olika kännare av vårt samhälle, vårt folk och vår kultur. Det finns naturligtvis inte en samsyn i en kanon. För min egen del anser jag att grunden för den svenska kulturen finns i hällristningarna och runstenarna vilka berättar det viktiga i vår historia och där vårt skriftspråk grundades – futharken.

Vidare har vi Bibeln. Även om vi har ett sekulärt samhälle är det sprunget ur en kristen tro. Vi är inte uppvuxna i hedendomen utan i kristendomen – för säkerhets skull med Luther. Det har satt spår på ett annat sätt än med en annan religion.

ANNONS

Därifrån till Jonas Hassen Khemiri med ”Ett öga rött” och en film som ”Jalla! Jalla!” finns en oändlig rikedom av svenska storverk vilka vi är ense om påverkat oss i vår svenskhet, oavsett om vi är en sträng kritiker eller vanligt folk.

En jätteenkät till svenska folket skulle sätta igång kulturdiskussionerna både hemmavid och i skolor och arbetsplatser samt generera debattartiklar och insändare i en rad som vi aldrig sett om kulturfrågor tidigare.

Vi ska låta en jury bedöma, dra ifrån och lägga till för att få en fullödig kulturkanon. Svenska folket kommer att rösta från Camilla Läckberg till Gunnar Ekelöf, Carl Larsson till Dan Wolgers. Från Hugo Alfvén till Arvingarna och från ”Persona” till ”Jönssonligan”.

Det är det som är svenskt. Men som Karin Boyes diktrader lyder: ”Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd”.

Eva Dufva

LÄS MER:En lista på vad som är ”svenskt” gör inte folk kulturella

LÄS MER:Liljestrand talar tvärtomspråk om kulturbudgeten

LÄS MER:Med sådana vänner behöver kulturen inga fiender

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS