De dagar där det endast serveras vegetarisk mat på skolan finns det elever som inte äter någon lunch, berättar Judith.
De dagar där det endast serveras vegetarisk mat på skolan finns det elever som inte äter någon lunch, berättar Judith. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Jag vill inte tvingas äta vegetariskt i skolan

Tänk hur det är för alla elever som har svårt för vegetariska rätter. Då struntar många i att äta, skriver Judith.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Det blir allt mer populärt med vegetarisk kost i samhället, inte minst i skolorna. Fördelarna kan tyckas vara många, inte minst för miljön. Men det finns också nackdelar med den vegetariska maten som inte alltid kommer fram.

På min skola får vi en eller två gånger i veckan endast vegetariskt. Tänk på hur det är för alla elever som har svårt för vegetariska rätter. Då struntar många i att äta eller så äter de bara lite grann, vilket gör att eleverna är trötta och ofokuserade. Det bidrar också till att mer mat slängs och att matsvinnet ökar.

Visst är det en smaksak vilken mat man föredrar, men vegetariska rätter brukar inte vara barnens favoriter. Ska eleverna verkligen bli nästan påtvingade att äta vego i skolan? Varför finns det vegetariskt alternativ när huvudrätten är kött men inte tvärtom? Kan inte de vegetariska alternativen få växa fram successivt hos barn och unga, så att de själva får välja vad de vill?

ANNONS

Ann-Sofie Sandberg, professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers, menar att växtbaserad kost är bra ur viktsynpunkt. Men hon påminner om att enligt Livsmedelsverket har en av tre tjejer på högstadiet och gymnasiet järnbrist. De handlar oftast inte om allvarliga fall, men de är anmärkningsvärt ändå.

Det finns ju såklart nackdelar med att äta kött också, men man får ändå överväga ifall fördelarna med att äta mindre vegetariskt är bättre eller sämre.

Judith

LÄS MER:Nya råd: Ät ännu mindre kött och undvik alkohol

LÄS MER:"Unga kvinnor borde inte offra sig för klimatet"

LÄS MER:Så ursäktar vi vår påverkan på klimatet – mot bättre vetande

ANNONS