I Alliansens budgetförslag till 2022 finns inte ett ord om sverigefinnarna, beklagar Ann-Marie Merta. Arkivbild.
I Alliansens budgetförslag till 2022 finns inte ett ord om sverigefinnarna, beklagar Ann-Marie Merta. Arkivbild. Bild: Anna Svanberg

Göteborg prioriterar bort sverigefinnar

Så fort en fråga handlar om den sverigefinska minoriteten är det ingen som skäms över att bryta mot gällande lagar eller att dra frågan i långbänk, skriver Ann-Marie Merta (L).

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Jag är ledsen och besviken. I Alliansens budgetförslag till 2022 finns inte ett ord om sverigefinnarna trots att Göteborg är finskt förvaltningsområde sedan 2011.

I budgeten står det att Göteborg är en attraktiv storstad där alla ges chansen att forma sina liv och ingen lämnas utanför. Detta verkar inte gälla den sverigefinska minoriteten som har utökade rättigheter genom både nationella och europeiska lagar.

Idén om ett center har varit uppe ett flertal gånger på Sverigefinska rådet men inget hände, ända tills en medborgare lade ett förslag 2019. Förslaget fick så många röster att kommunstyrelsen beställde en utredning. Den visade att det fanns ett stort behov och stöd för ett center. Nämnden för konsument- och medborgarservice fattade ett positivt beslut i mars 2020 och lämnade över utredningen till kommunstyrelsen som senare sade nej. Frågan lades på is. Igen.

ANNONS

LÄS MER:Ny satsning på minoriteters bibliotek

Vid budgetförhandlingarna förra året sköts frågan framåt. Jag fick då löfte om att till nästa års budgetförhandling kommer du få med frågan i budgeten. Jag lade en motion på Liberalernas motionsmöte. Den gick igenom och nu hoppades jag att något skulle hända.

Så fort en fråga handlar om den sverigefinska minoriteten är det ingen som skäms över att bryta mot gällande lagar eller att dra frågan i långbänk. Det verkar som att de flesta har glömt att finsktalande personer har bott i Sverige innan den svenska stadsbildningen eller att Sverige och Finland var ett och samma land under drygt 600 år.

Budgeten är ännu inte antagen. Men flera måste gå tillsammans och lyfta frågan. För tillsammans kan man uträtta underverk.

Ann-Marie Merta (L), kommunpolitiker och sverigefinne

LÄS MER:Därför röstar inte svenskfinländarna i valet

LÄS MER:Tvåspråkig undervisning kan införas på grundskolor i Göteborg

ANNONS