Brist på hjälpmedel kan leda till att de har svårt att hänga med under lektionerna, skriver debattören.
Brist på hjälpmedel kan leda till att de har svårt att hänga med under lektionerna, skriver debattören. Bild: Christine Olsson

Ge elever med dyslexi de hjälpmedel de behöver

Dyslektiker är ofta mycket ambitiösa och vill verkligen göra sitt bästa, skriver Christina.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Dyslektiker är en grupp som ofta inte får all den hjälp som de behöver i skolan. De har svårigheter att läsa, skriva och stava. Dessa tre utgör grunden för lärande och förståelse. Vem som helst inser att problemet inte är litet.

Hjälpen skiljer sig mellan skolorna, även inom samma kommun. Via dator och mobil får nog många lite hjälp, men det behövs mer, framför allt mer kunskap om dyslexi.

Rektorerna måste ge lärarna tillgång till hjälpmedel. Anpassat studiematerial finns, till exempel i engelska. Just engelska, är ett ämne som dyslektiker kan ha problem med. Brist på hjälpmedel kan leda till att de har svårt att hänga med under lektionerna.

ANNONS

Dyslektiker är ofta mycket ambitiösa och vill verkligen göra sitt bästa. Men utan hjälpmedel kan de till exempel ha problem i ämnen som engelska och då få icke godkänd. Utan godkända betyg kan de inte fortsätta studera. Hjälp dem att få de hjälpmedel de behöver så att de kan lyckas ta sig vidare till gymnasiet.

Christina

LÄS MER:När andra byggde med lego byggde Wilma med kod

LÄS MER:Om dyslektiker får text uppläst så faller syftet med provet

LÄS MER:Skolverket försvårar för elever med dyslexi

ANNONS