Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ställa frågor till politikerna i valrörelsen om vad de till exempel tycker om vaccinpass, föreslår insändarskribenten. Bild: Pär Bäckström/TT
Ställa frågor till politikerna i valrörelsen om vad de till exempel tycker om vaccinpass, föreslår insändarskribenten. Bild: Pär Bäckström/TT

Översyn av smittskyddslagen borde väcka allas intresse

I höstas startade regeringen en utredning av smittskyddslagen "inför framtida pandemier", skriver signaturen Johansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nu klassas inte covid-19 längre som en samhällsfarlig sjukdom. Men pandemin, och inte minst dess följdverkningar, kan komma tillbaka.

För ett halvår sedan tog regeringen det ogenomtänkta och felaktiga beslutet att införa krav på så kallade vaccinpass för att få tillträde till möten inomhus med mer än 100 deltagare. Beslutet var ogenomtänkt, Statens medicinsk-etiska råd blev inte tillfrågat och passet, menar jag, bröt mot Sveriges grundlag som förbjuder diskriminering.

Kort därefter anlände den så kallade omikron-varianten. De vaccin som erbjöds visade sig vara inte alls så effektiva mot infektion.

LÄS OCKSÅ: Fjärde dos covid-19-vaccin till personer under 65 år efter sommaren

I höstas startade regeringen en utredning av smittskyddslagen "inför framtida pandemier". Utredningen ska delredovisas i maj. Det finns all anledning att hålla sig informerad om vad utredningen föreslår. Det kan komma en ny epidemi efter valet och då med krav på åtgärder som tar ifrån oss de rättigheter vi nu har enligt lagen. Det kan handla om rätten att: tacka nej till kroppsliga ingrepp, att mötas, att röra oss fritt och att inte bli särbehandlad.

Passa på att ställa frågor till politikerna i valrörelsen om vad de till exempel tycker om vaccinpass. Rösta därefter. Hjälp till att kasta vaccinpassen på historiens skräphög!

Johansson

LÄS OCKSÅ: Här ökar dödsfallen med covid-19

LÄS OCKSÅ: Drottning Elizabeth trött och utmattad efter covid-19