Det är svenska pengar som går rätt ner i fickan på krigsherrar. Krigsherrar som organiserar människohandel och våldtäkter, förvärrar världsfreden och gör att än fler människor kommer på flykt, skriver debattörerna.
Det är svenska pengar som går rätt ner i fickan på krigsherrar. Krigsherrar som organiserar människohandel och våldtäkter, förvärrar världsfreden och gör att än fler människor kommer på flykt, skriver debattörerna. Bild: Kustbevakningen

Våra skattepengar går till slavhandel och våldtäkter

Svenska skattepengar finansierar slavhandel och våldtäkter. Det är resultatet efter att EU-parlamentet i februari röstat igenom den nya migrationspakten, som i stället för att hjälpa människor på flykt till humana och säkra flyktvägar, stärker EU:s gränser och minskar skyddet och rättigheterna för de på flykt, skriver Mats Svanteman och Micael Grenholm.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Hela familjer, både barn och äldre, kommer att kunna placeras i inlåsta i celler när de väl når EU:s gräns. I Sverige har vi haft en debatt kring det inhumana i att unga pojkar och flickor låses in på SiS-boenden, men sedan röstar de svenska partierna ändå igenom nya lagar som kommer att utsätta ännu fler barn för ännu värre lidande.

Amnesty rapporterar att denna pakt kommer att backa arbetet för mänskliga rättigheter och sätta Europa på en farlig kurs i flera decennier framåt om den inte rivs upp.

Redan 2017 kom rapporter om att EU-finansierade grupper i Libyen som är involverade i slaveri för att hindra migranter att ta sig till Europa, och så sent som förra året rapporterade FN att EU-medel fortfarande finansierar grupper som använder våldtäkter som medel för att hålla barn förslavade.

ANNONS

Fler människor på flykt

Det är svenska pengar som går rätt ner i fickan på krigsherrar. Krigsherrar som organiserar människohandel och våldtäkter och gör att än fler människor kommer på flykt.

Den gröna gruppen i EU där Miljöpartiet ingår, har med rapport efter rapport försökt förmå övriga svenska ledamöter att arbeta emot detta förslag. Rapporterna bevisar att starkare gränser, och ett större beroende av länder som Turkiet och Libyen för att hålla människor borta från Europa inte kommer leda till att färre människor kommer på flykt. Det kommer i stället att leda till ökad människosmuggling, och fler barn som dör längs vägen. Ändå var det av de svenska partierna bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet som såg det ineffektiva och inhumana i lagen och röstade emot den av de anledningarna.

Amnesty rapporterar att denna pakt kommer att backa arbetet för mänskliga rättigheter och sätta Europa på en farlig kurs i flera decennier framåt om den inte rivs upp

Årets EU-val är ett ödesval. Högernationalistiska partier som Sverigedemokraterna satsar stort på att utvisa ännu fler flyktingar till krig och förföljelse, riva ner EU:s klimatarbete och kraftigt minska biståndet till världens fattiga – och precis som i Sverige öppnar andra konservativa och liberala partier upp för att samarbeta med dem i EU-parlamentet.

Miljöpartiet och den gröna gruppen i EU står dock fasta vid att aldrig samarbeta med högernationalisterna utan verkar för en humanare migrationspolitik, klimatpolitik i enlighet med vad forskningen efterlyser och mer hjälp till världens fattiga länder. Den nionde juni är valet ditt.

ANNONS

Mats Svanteman, kommunfullmäktigeledamot i Falköping för Miljöpartiet

Micael Grenholm, doktorand i kyrkohistoria och medlem i Miljöpartiet

ANNONS